Puszyste ciasto, jabłka i kokos. Razem smakują wybornie. Z tych składników powstało proste i pyszne ciasto – w sam raz na niedzielne popołudnie. Nie wymaga wyszukanych składników i robi się go bardzo szybko. A do tego ten aromat kokosu unoszący się w całym domu….pycha! :)
Składniki (na
ciasto w kwadratowej foremce 20x20cm):
Ciasto:
150g mąki pszennej
75g cukru
75ml oleju
3 jajka (L)
3 łyżki kokosu
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Dodatkowo:
2 średnie jabłka
2 spore garście płatków kokosowych
Kilka plasterków zimnego masła
Wykonanie:
Foremkę 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Lekko
przesmarować masłem i oprószyć odrobiną wiórek kokosowych.
Piekarnik rozgrzać do 170oC (funkcja pieczenie
góra-dół).
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć środek i pokroić
na plasterki (w kształcie fasoli).
Ciasto: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i
solą. Dodać wiórki kokosowe i wszystko wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i
ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier
wanilinowy. Następnie dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć odrobinę obroty
miksera i cienkim strumieniem wlewać olej, aż połączy się z masą białkową. Następnie
zmniejszyć obroty miksera prawie do minimum i wsypywać mieszankę mąki i wiórek.
Ciasto podzielić na pół. Pierwszą część wyłożyć do formy i równomiernie
rozłożyć. Na ciasto układać ciasno w trzech rzędach połowę plasterków jabłek.
Posypać garścią płatków kokosowych.
Następnie wyłożyć drugą część ciasta – najlepiej małą łyżeczką nakładać na całą powierzchnię kleksy z ciasta, po czym je połączyć. Rozsmarować ciasto aż do
brzegów formy. Wyłożyć drugą część plasterków jabłek (tak jak poprzednio). Posypać
garścią płatków kokosa. Na sam koniec uciąć z zimnego masła kilka cienkich
plasterków i położyć w różnych miejscach na kokosie. Wstawić do piekarnika i
piec 30 minut, po czym przełączyć piekarnik na termoobieg i piec jeszcze 10-15
minut do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Uwielbiam takie proste ciasta. Są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:) szybkość i prostota to wystarczająca zachęta by coś upichcić:)
Usuńchętnie wypróbuje przepis:)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie:)
UsuńCiekawi mnie połączenie jabłka i kokosu ;)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że smakuje fantastycznie:) pozdrawiam :)
UsuńPieke go juz drugi raz. Pyszny!!
OdpowiedzUsuń