Uff! Już za tydzień urlop! Prawie dwa tygodnie w
rodzinnym domu w Polsce:). Mam nadzieję, że oprócz odpoczynku, urlop dostarczy
również wielu ciekawych przepisów z wykorzystaniem owoców z ogrodu:). Już mi
doniesiono to i owo, jakoby papierówki były w „kwiecie wieku” i że zaczyna się
robić różowo od późnych malin. A to tylko część wspaniałości z ogrodu, bowiem
skrywa on jeszcze wiele, wiele innych owocowych pyszności.
Tymczasem, dzisiaj na talerzu goszczą urocze różyczki. Proste,
a jakże efektywne! Morelowe różyczki z ciasta francuskiego to elegancki i nie
wymagający wiele czasu poczęstunek – idealny na popołudnie z kawą i znajomymi.
Kto jest w posiadaniu ciasta francuskiego i moreli – do dzieła!
Składniki (na ok.
14 sztuk):
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275g)
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
¼ łyżeczki cynamonu
10 średnich moreli
Wykonanie:
Rozwinąć ciasto francuskie – pokroić na 14 równych pasków
(wzdłuż krótszego boku).
Jajko roztrzepać z cukrami i cynamonem.
Morele przekroić na pół, a następnie pokroić w półplasterki.
Piekarnik rozgrzać do 200oC (termoobieg).
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdy pasek ciasta francuskiego posmarować jajkiem
(najlepiej za pomocą pędzelka). Wzdłuż każdego układać półplasterki moreli i
zwijać w różyczki.
Wierzch można jeszcze posypać cukrem. Wstawić do piekarnika
i piec ok. 12-15 minut (polecam na bieżąco obserwować, bo różne piekarniki
różnie pieką), aż ciasteczka nabiorą złoto-brązowego koloru.Wyjąć i ostudzić. Oprószyć lekko cukrem pudrem. Smacznego!
Jesteś Artystką ! C
OdpowiedzUsuńPysznie <3 Świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńsą piękne. cały bukiet poproszę ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają przecudownie!
OdpowiedzUsuńO rety, jak to smakowicie wygląda!!! Szkoda że jestem taką niezdarą w pieczeniu:( Schrupałabym połowę wypieków z Twojej strony:)
OdpowiedzUsuń