środa, 5 sierpnia 2015

Szarlotka z papierówkami – bez cynamonu, a najpyszniejsza!



Te jabłka to coś, na co czekam cały rok. A mowa o papierówkach. W ogrodzie w moim rodzinnym domu rosną aż dwie duże jabłonie, które sukcesywnie, co rok lub co dwa lata niesamowicie obradzają. Tak, wiem, że papierówki zgodnie ze swoją nazwą, czasami smakują jak papier, ale świeżo zerwane są naprawdę soczyste i pyszne. Według mnie papierówki to jabłka, które najlepiej nadają się do słodkich wypieków. Ale to moja subiektywna ocena:). Ja mogłabym piec szarlotki i jabłeczniki tylko z papierówkami. A jeśli ktoś chce zatrzymać ich wspaniały smak do następnego lata, polecam zrobić mus i zamknąć go w słoiczku.
Dzisiejsza szarlotka to zwykłe półkruche ciasto i „po prostu jabłka” – lekko podsmażone, bez cynamonu i innych dodatków. Szarlotka smakuje wybornie, a dzięki kratce na wierzchu, świetnie też wygląda. Najlepiej smakuje jeszcze tego samego dnia, ale jeśli uda się przechować chociażby kawałek do dnia następnego, z pewnością będzie smakowała równie dobrze.


Składniki (na ciasto w formie 28 cm):

Ciasto półkruche:
280g mąki pszennej
100g masła
100g cukru
10g cukru wanilinowego
3 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Dodatkowo:  2kg jabłek papierówek (bez obaw, po obraniu wcale nie zostaje aż tak dużo jabłek)


Wykonanie:

Jabłka: obrać i pokroić na grube plastry. Włożyć do garnka, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki wody i dusić ok. 5 minut, aż troszkę się rozgotują i zrobią się jakby „śliskie”. Odstawić do przestudzenia.
Kruche ciasto: wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto końcówką do ucierania. Można to zrobić również rękoma, najpierw siekając chłodne masło z mąką, później siekając z żółtkami,  a następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć formę (dno i brzegi). Zarówno formę z ciastem, jak i drugą część ciasta włożyć na minimum pół godziny do lodówki. Po tym czasie do formy wyłożonej ciastem nałożyć jabłek i wyrównać. Drugą część ciasta rozwałkować i pociąć na 10 pasów, które zakryją wierzch ciasta. Tworzenie kratki najlepiej podpatrzeć tutaj, bo ciężko pisemnie wytłumaczyć, jak to zrobić. Zawsze lepiej obejrzeć filmik i widzieć na własne oczy niż snuć domysły, czy robimy coś dobrze czy źle. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175oC (termoobieg) i piec ok. 30-35 minut, aż wierzch będzie złoty. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


Letnie owoce

13 komentarzy:

  1. Idealna! Właśnie zjadłabym taką z lodami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Papierówki to też moja miłość :).. a szarlotka wyglada cudownie :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka najprostsza jest najlepsza! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypieki z papierówkami jeszcze przede mną - ale mi narobiłaś smaka;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda wspaniale. Uwielbiam takie szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kończy się ucierane z wiśniami więc...następna to szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka prezentuje się świetnie :) Muszę wkrótce zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  8. Z wszystkimi Wami zgadzam się w 100% :) i powiem Wam, że szarlotka z papierówkami znika w zastraszającym tempie:D pozdrawiam serdecznie wszystkich:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis jest koszmarny, ciasto kruszy się i jest go zdecydowanie za mało (mam identycznego rozmiaru formę). Nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziwne, bo mi jakoś wystarczyło nawet na zrobienie kratki ;) Zresztą dość grubej, podobnie jak spód i boki ciasta ;) Co do kruszenia się, być może było za zimne w momencie wałkowania. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Musiałam podwoić ilość składników. Nie mam pojęcia, jakim cudem Tobie wystarczyło. Ciągle się kruszy, ale jakoś to znoszę, bo jednak jest bardzo dobre. Pozdrawiam również.

      Usuń
  10. Bez cynamonu szarlotka? Nigdy!

    OdpowiedzUsuń