Jakbym miała zgadywać z jakiego ciasta zrobione są te
ciasteczka, to obstawiałabym francuskie. No bo jakie inne ciasto tak pięknie
rośnie i rozwarstwia się? A jednak! Ani to ciasto francuskie, ani czary – lecz
proste połączenie masła, mąki i śmietany. Ciasteczka są łatwe w wykonaniu, a po
upieczeniu niezwykle kruche i szybko znikają z talerza! Można je podpiec mniej
lub bardziej. Ja preferuję te bardzie spieczone, bo po prostu lepiej smakują
przez częściową karmelizację cukru. Z ciasta można wycinać dowolne kształty. Ja
wycięłam kwiatki, kwiatki z dziurką i jeszcze małe kółeczka. Jaki kształt by
nie przybrały, smakować będą równie pysznie! Polecam:)
Składniki (na 3
blaszki ciastek):
125g mąki pszennej
125g zimnego masła
2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
Szczypta soli
Dodatkowo: 2
łyżki brązowego cukru trzcinowego, ¼ łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Dodać masło pokrojone na małe kosteczki,
śmietanę, cukier wanilinowy i sól. Wszystko wymieszać, a następnie zagnieść
ciasto. Powinno być lepkie. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym
czasie rozwałkować na grubość ok. 3mm i
wycinać dowolne kształty. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem. Każde
ciasteczko posypać lub obtoczyć z jednej strony mieszanką cukru z cynamonem.
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Ciastka piec 8-10 minut, w zależności od tego, jak bardzo lubicie spieczone. Po
wyjęciu przestudzić. Smacznego!
Ekstra przepis:)
OdpowiedzUsuńWyglądają super! Wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne! Kocham wszystko co z cynamonem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ! :) :) :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie pięknie się rozwarstwiają, jak ciasto francuskie! Trochę podobny efekt widziałam w twarogowych ciasteczkach i też je przyrównywałam do francuskiego, którego w sumie nigdy nie chciało mi się robić...;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi przypomniałaś, że przecież też kiedyś robiłam rogaliki z ciasta twarogowego i też były jak francuskie:) co do ciasta francuskiego - lepiej kupić, bo domowe zajmuje stanowczo za dużo czasu:) pozdrawiam:)
UsuńWspaniałe wyszły te ciasteczka . Tak mało składników a efekt znakomity . Bardzo dziękuję za przepis .
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały:) to prawda, nawet jeśli nie ma się w lodówce praktycznie nic oprócz masła i śmietany, można wyczarować coś pysznego:) a brązowy cukier zawsze można zastąpić zwykłym:) pozdrawiam serdecznie:)
UsuńŚwietne ciasteczka!uwielbiam piec ciastka w domu,przepis banalny,zabieram ze sobą!
OdpowiedzUsuńMam wątpliwości czy z tej ilości składników będą az 3 blaszki
OdpowiedzUsuńciastek? Pozdrawiam
Mi wyszło bardzo duzo ciastek ponieważ ciasto wałkuje się bardzo cienko :) pozdrawiam serdecznie
UsuńCoś mi w tym przepisie brakuje, i też mam wątpliwości co do podanych składnikow?
OdpowiedzUsuńWitam, zapewniam, że w przepisie niczego nie brakuje o czym świadczą udane wypieki czytelników. Ciasteczka składają się z wyżej wymienionych składników. Pozdrawiam serdecznie .
UsuńR e w e l a c j a!!!
OdpowiedzUsuńGenialne!! Jutro spróbuję na słono z kminkiem
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za przepis
O tak! Z kminkiem muszą być meeega pyszne :) Chyba też się kiedyś skuszę :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCiastka wyszły pyszne! Polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Miło mi to słyszeć :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWlasnie biore sie za ciasteczka szukalam cos prostego zastanawialam sie czy nie brakuje tu proszku do pieczenia ale przeczytalam dwa razy i nie ,widocznie tak ma byc dzieki za dwie godziny beda sie piekly!
OdpowiedzUsuńTeż na początku się dziwiłam, że bez proszku tak rosną, ale to magia śmietany i masła :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńRewelacyjny przepis. Dziś był nasz debiut - mój i moich córek. Ciasteczka przepyszne. Zapisałam w mojej księdze ulubionych przepisów ��
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Jak debiut to tym bardziej się cieszę, że wyszły pyszne :) serdecznie pozdrowienia dla Pani i oczywiście córeczek :)
UsuńDziękuję, przepis prosty a efekt wow �� pyszne, idealne. Dziękuję raz jeszcze i zapisuję w ulubionych ��
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis tylko zastanawiam się czy ma znaczenie jakiej śmietany użyję, tzn 12% czy 18%. Będę wdzięczna za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńFajne, chrupiące, fajnie się rozwarstwiają, ale w smaku za bardzo czuć masło- w smaku nie są takie jak maślane ciadteczka tylko ewidentnie jakby masła było za dużo w dodatku przypieczonego, a to już nieciekawie smakuje. Ciekawy efekt, ale smak donpoprawki-masło miałam dobrej jakości, może jest go za dużo. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić śmietanę?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam z niczym innym, ale myślę, że spokojnie jogurtem, a jeśli problem leży w nabiale to proszę może spróbować mleko kokosowe ( tylko tą bardzo gęstą cześć). Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń