Ale mam zaległości w blogowaniu… Niestety czas i okoliczności nie sprzyjają nowym wypiekom. Albo mnie nie ma w domu, albo nie ma kto jeść tych wszystkich słodkości. Dzisiaj udało mi się jednak znaleźć czas na pichcenie, więc wzięłam się za jakąś walentynkową słodycz:). Tak więc dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo efektowne ciasto czekoladowe, z różowym serduszkiem niespodzianką w środku. W smaku jest intensywnie czekoladowe. W konsystencji wilgotne, a zarazem piaskowe. Smakosze czekolady będą zachwyceni, a myślę, że i Wam się spodoba:).
Składniki (na
ciasto w formie 8x27cm):
Ciasto różowe:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
½ szklanki oleju
½ szklanki wody
3 jajka (L)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Czerwony barwnik spożywczy
Ciasto
czekoladowe:
150g gorzkiej czekolady
135g masła
1 i ¼ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
2 jajka (L)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Wykonanie:
Przygotować formę do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175oC
(termoobieg).
Ciasto różowe: mąkę przesiać razem z proszkiem do
pieczenia i szczyptą soli do naczynia. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić
na sztywną pianę, pod koniec ubijania, stopniowo wsypywać cukier. Następnie
dodawać po jednym żółtku – dalej miksować. Zmniejszyć obroty miksera do
minimum. Dodawać na przemian: trochę mąki, trochę wody, trochę oleju aż do
wyczerpania składników. Wyłączyć mikser, a następnie dodać barwnik spożywczy w
takiej ilości, by satysfakcjonowała Was intensywność koloru – jeszcze raz
dobrze wymieszać szpatułką, aby mieć pewność, że składniki dobrze się
wymieszały i nic nie zalega na dnie naczynia. Ciasto wylać do formy i wyrównać powierzchnię.
Piec ok. 30-35 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć i przestudzić.
Przestudzone pokroić na plastry grubości 1,5cm, a następnie z każdego plastra
wykroić foremką serca (lub dwiema foremkami różnej wielkości jak ja). Resztki
odkrojonego ciasta zamroziłam – przydadzą się kiedyś do bajaderek:).
Ciasto czekoladowe: czekoladę i masło umieścić w
misce i rozpuścić nad garnkiem z gotującą się wodą, czyli w kąpieli wodnej.
Odstawić.
W misce wymieszać suche składniki – mąkę, proszek do
pieczenia, sól i cukier. W osobnej misce roztrzepać mleko z jajkami. Do suchych
składników wlać mokre i zmiksować. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę z
masłem i ponownie zmiksować.
Dno tej samej foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać
trochę ciasta by przykryło dno. Następnie „usadzić” w nim w rządku wycięte z
różowego ciasta serca. Ja wsadziłam do mojego ciasta duże i małe serca. Serca
muszą być usadzone ciasno, by nie dostało się między nie czekoladowe ciasto.
Gdy serduszka będą już usadzone, zalać wszystko czekoladowym ciastem. Wstawić do
piekarnika i piec kolejne 35 minut w temperaturze 175oC (z termoobiegiem).
Wyjąć i całkowicie ostudzić. Przed pokrojeniem oprószyć cukrem pudrem lub
zrobić lukier albo polewę czekoladową (u mnie te dwa ostatnie odpadają:)).
Smacznego!
Tutaj zamieszczam stronę, na której po raz pierwszy zobaczyłam takie ciasto, jest tam również pokazane krok po kroku jak formować ciasto. Minusem jest, że część zagranicznych blogerów używa gotowych ciast ucieranych (w puszkach), dlatego ja skorzystałam tylko z pomysłu na ciasto, natomiast resztę zrobiłam od podstaw:).
Tutaj zamieszczam stronę, na której po raz pierwszy zobaczyłam takie ciasto, jest tam również pokazane krok po kroku jak formować ciasto. Minusem jest, że część zagranicznych blogerów używa gotowych ciast ucieranych (w puszkach), dlatego ja skorzystałam tylko z pomysłu na ciasto, natomiast resztę zrobiłam od podstaw:).
To ciasto pięknie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńTeż biorę udział w Walentynkowej akcji. :)
Dobrej nocy. :)
Przepiękne! ;)
OdpowiedzUsuńSpektakularne!
OdpowiedzUsuńWidzę, że efekt jest wart zachodu!
:)
Dziekuję za udział w akcji walentynkowej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Fantastyczny pomysł u piękne wykonanie już mam smaczka ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOch dziękuję bardzo:) zapraszam częściej! pozdrawiam:)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda to ciasto i z pewnością również tak samo smakuje. Ja mogę śmiało polecić przepis na ciasto czekoladowe od https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/ i jak najbardziej jest to sprawdzony smakołyk.
OdpowiedzUsuń