Przyszedł czas na powrót do dietetycznych przepisów. Jesień to czas, w którym więcej się siedzi, niż chodzi. Zapisałam się na siłownię, nakupiłam różnych mąk, kasz, otrębów i innych dietetycznych dziwów. Nie oznacza to jednak, że na blogu koniec z tradycyjnymi wypiekami! Chyba by mnie w domu zlinczowano :) Nie ma to jak mała odskocznia od diety w niedzielę, z kawałkiem dobrego ciacha i kawki. Z resztą zazwyczaj piekę, a potem zjem mikro kawałek i na tym koniec. Co innego w przypadku ciast dietetycznych (nie oznacza to jednak, że są bezkaloryczne;)). Na nie mogę się skusić, więc będę również publikować takie przepisy:).
Dzisiaj proponuję ciasto marchewkowe, które zamiast mąki
ma w sobie zmielone płatki owsiane, a cukier został zastąpiony miodem. Przepis
znalazłam na stronie abcdieta od kuchni.
Ciasto wyszło przepyszne, odpowiednio słodkie,
mięciutkie. Dla mnie idealne, ale czy znajdzie fanów wśród zwolenników
tradycyjnych wypieków? Niech każdy oceni sam :) Osobiście polecam:)
Składniki (na
ciasto w okrągłej formie 24cm):
Ciasto:
400g marchwi
130g płatków owsianych
4 jajka (L) – białka i żółtka osobno
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu
60g orzechów włoskich (wyłuskanych)
60g suszonej żurawiny (lub rodzynek/daktyli – jak kto
woli)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
Szczypta soli
Wierzch:
150g twarożku śmietankowego (typu President lub Bieluch)
1 łyżeczka miodu
Kilka wstążek marchewki
Cynamon
Wykonanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać
do 180oC.
Orzechy i żurawinę posiekać. Płatki owsiane zblendować na
proszek, dodać cynamon, proszek do pieczenia i wymieszać. Marchewkę zetrzeć na
tarce o drobnych oczkach. W miseczce rozmieszać miód i olej.
Ciasto: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Następnie dodać
startą marchew i delikatnie wymieszać szpatułką. Następne w kolejności to orzechy
i żurawina, olej z miodem, zblendowane płatki owsiane – po każdym składniku
należy mieszać delikatnie szpatułką. Masę wylać do formy. Wstawić do piekarnika
i piec ok. 50 minut (ja piekłam do „suchego patyczka”). Wyjąć i ostudzić.
Wierzch: serek wymieszać z miodem. Rozsmarować na
ostudzonym cieście. Udekorować wstążkami marchewki i cynamonem. Smacznego!
Przepyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z dodatkiem warzyw :)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie, mniam
OdpowiedzUsuń