Dzisiaj rozpieszczam domowników razową tartą z połówkami śliwek :) Mniam! Pełnoziarniste mąki nadają tarcie lekko orzechowego smaku, a śliwki wręcz rozpływają się w ustach! Niech Was nie zwiedzie przeświadczenie, że pełnoziarniste = niesmaczne. Tarta nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze pyszna. Wiem, wiem, trochę sporo ostatnio zdrowszych wersji wypieków, ale obiecuję, że już niedługo pojawią się bardziej tradycyjne formy słodkości:).
Tarta bierze udział w konkursie #Ambition . Mam
nadzieję, że jest to dobra i ciekawa propozycja na zdrowy i elegancki
poczęstunek dla najbliższych.
Składniki (na
tartę w okrągłej formie o średnicy 24cm):
Kruche ciasto:
100g mąki owsianej
100g mąki pszennej razowej
100g mąki pszennej zwykłej
200g masła
100g cukru
1 żółtko
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli
Dodatkowo: ok.
600-700g dużych, czerwono-fioletowych śliwek (jak na zdjęciach)
Wykonanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać
do 185oC (termoobieg).
Śliwki: umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki.
Kruche ciasto: wymieszać suche składniki. Dodać
masło pokrojone na małe kawałeczki oraz żółtko. Chwilę rozdrabniać
palcami, następnie zagnieść ciasto.
Zagniecione podzielić na pół. Jedną połową ciasta wylepić dno i boki foremki. Wstawić
do piekarnika i podpiekać ok. 10 minut. Na podpieczony spód ułożyć ciasno (tyle
„ile wlezie”:)) śliwki. Na wierzch wyłożyć płaty ciasta, by pokryły śliwki.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-30 minut, aż ciasto nabierze konkretnych
rumieńców. Wyjąć i przestudzić. Można zjadać na zimno lub gdy ciasto jest
jeszcze ciepłe – wtedy smakuje najlepiej z zimniutką bitą śmietaną :)
Smacznego!
Ale mi smaka narobiłaś!!
OdpowiedzUsuńCieszę się :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJest niesamowita! Uwielbiam ciepłe śliwki w ciastach :)
OdpowiedzUsuńTak! Ciepłe są najlepsze :) rozpływają się w ustach :) pozdrawiam serdecznie :)
Usuń