piątek, 14 października 2016

Kakaowe ciasto vege na toniku, bez mleka, masła i jajek



Bardzo zaintrygował mnie ten przepis. Gdy znalazłam przepis na blogu Nastoletnie Wypiekanie, wiedziałam, że upiekę to ciasto. Jedynymi zmianami było przełożenie ciasta domowymi powidłami, co sprawiło, że smakuje prawie jak piernik oraz zamienienie wody na tonik. I choć do Bożego Narodzenia jeszcze kupa czasu, myślę, że to ciasto może z powodzeniem znaleźć się na świątecznym stole nie jednego weganina. W smaku ciasto jest smaczne, nieco bardziej suche niż tradycyjne ciasto czekoladowe, ale daje radę. Powidła zrobiły dobrą robotę. Ciasto można zamiast cukru pudru polać roztopioną czekoladą albo lukrem. Koniecznie wypróbujcie choć raz, co można wyczarować bez jajek, masła i mleka:).



Składniki (na ciasto w podłużnej „keksówce” 27x8cm – mierzone u podstawy foremki ):

Ciasto:
2 i ¾ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 i ½ szklanki toniku klasycznego
½ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki powideł
4 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka octu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
Szczypta soli

Dodatkowo: mały słoiczek powideł lub ulubionej konfitury



Wykonanie:



Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg). Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto: mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. W osobnym naczyniu zmieszać składniki mokre. Następnie składniki mokre wlać do suchych i zmiksować do połączenia składników. Jednolite ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na 3 części i przełożyć powidłami/konfiturą. Przykryć folią i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

 





1 komentarz:

  1. I takie ciasta lubię! ;)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń