Na świątecznym stole nie może zabraknąć maku. Obojętne czy to w strucli czy ciastkach – mak musi być. Obowiązkowo mocno bakaliowy. Prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu masy makowej jest moja mama. Jej mak nie ma sobie równych. Chyba dlatego go tak lubię.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne rogaliki z ciasta
na bazie sera twarogowego, wypełnione właśnie tą pyszną masą makową. Rogaliki są
przepyszne, idealnie słodkie, chrupiące na rożkach i mięciutkie w środku. Do tego
orzeźwiający, cytrynowy lukier… pycha! Polecam :)
Składniki (na
32 rogaliki):
Ciasto:
200g sera twarogowego tłustego (ważne aby kupić miękki)
200g zimnego masła
200g mąki pszennej
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru
1 duże żółtko (L)
Szczypta soli
Nadzienie makowe:
200g maku niebieskiego niemielonego
300ml mleka
100g masła
100g rodzynek
100g obranych orzechów włoskich
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 żółtka (L)
2-4 łyżki miodu
Często dodaje też daktyle, morele, figi itp.
Lukier: 4
kopiate łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki mleka, 4 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo:
Odrobina mleka i białko z jajka do posmarowania rogalików
Odrobina maku do posypania rogalików
Wykonanie:
Masa makowa: najlepiej przygotować ją dzień
wcześniej, albo przynajmniej kilka godzin, by wszystkie składniki przeszły sobą
nawzajem i oczywiście żeby stężała. Mak zalać wrzącym mlekiem i pozostawić na
ok. godzinę, aż wchłonie mleko (nie wchłonie go całkowicie, ale to nic, ważne
żeby leżał godzinę). Po tym czasie zblendować blenderem ręcznym. Dodać
posiekane orzechy i pozostałe bakalie, a także rozpuszczone masło, żółtka i
miód. Wszystko wymieszać ( masa będzie rzadka, ale bez obaw, gdy się schłodzi
stężeje). Masę wstawić do lodówki w zamkniętym pojemniku.
Ciasto serowe: ser twarogowy rozrobić widelcem z
żółtkiem, miodem i cukrem. Mąkę przesiać na blat/stolnicę i posiekać razem z
masłem. Dodać rozrobiony ser twarogowy i dalej siekać, aż składniki się
połączą. Wyrobić ciasto rękoma (można podsypywać mąką, gdyż ciasto wydaje się
być lepiące, aczkolwiek nie przykleja się do rąk jak zwykłe ciasto kruche).
Uformować kulę. Ciasto podzielić na 4 części i włożyć do zamrażarki na ok. 20
minut.
Formowanie rogalików: wyjąć ciasto z zamrażarki.
Blat/stolnicę oprószyć mąką. Pierwszą część ciasta rozwałkować tak, aby można było
wyciąć koło o średnicy 32cm (ja po prostu przyłożyłam miskę o takiej średnicy i
wycięłam równe koło dzięki czemu rogaliki wyszły symetryczne). Koło przeciąć na
połowę. Każdą połowę przecinać na połowę, aż wyjdzie 8 równych trójkątów. Na każdy
trójkąt nałożyć kopiatą łyżeczkę nadzienia i zwijać począwszy od podstawy
trójkąta. Końce rogalików zawinąć do wewnątrz. To samo uczynić z kolejnymi częściami
ciasta.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć rogaliki na blasze. Białko jajka rozmieszać z mlekiem. Rogaliki
posmarować (pędzelkiem) przygotowaną mieszaniną i posypać odrobiną maku. Piec w
piekarniku (bez termoobiegu) rozgrzanym do 200oC do zezłocenia.
Wyjąć i ostudzić. Polać lukrem i posypać makiem. Smacznego!
ile piec rogale?
OdpowiedzUsuń