poniedziałek, 27 marca 2017

Rogaliki z makiem i lukrem



Na świątecznym stole nie może zabraknąć maku. Obojętne czy to w strucli czy ciastkach – mak musi być. Obowiązkowo mocno bakaliowy. Prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu masy makowej jest moja mama. Jej mak nie ma sobie równych. Chyba dlatego go tak lubię.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne rogaliki z ciasta na bazie sera twarogowego, wypełnione właśnie tą pyszną masą makową. Rogaliki są przepyszne, idealnie słodkie, chrupiące na rożkach i mięciutkie w środku. Do tego orzeźwiający, cytrynowy lukier… pycha! Polecam :)


Składniki (na 32 rogaliki):

Ciasto:
200g sera twarogowego tłustego (ważne aby kupić miękki)
200g zimnego masła
200g mąki pszennej
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru
1 duże żółtko (L)
Szczypta soli

Nadzienie makowe:
200g maku niebieskiego niemielonego
300ml mleka
100g masła
100g rodzynek
100g obranych orzechów włoskich
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 żółtka (L)
2-4 łyżki miodu

Często dodaje też daktyle, morele, figi itp.

Lukier: 4 kopiate łyżki cukru pudru, 4 łyżeczki mleka, 4 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:
Odrobina mleka i białko z jajka do posmarowania rogalików
Odrobina maku do posypania rogalików


Wykonanie:

Masa makowa: najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, albo przynajmniej kilka godzin, by wszystkie składniki przeszły sobą nawzajem i oczywiście żeby stężała. Mak zalać wrzącym mlekiem i pozostawić na ok. godzinę, aż wchłonie mleko (nie wchłonie go całkowicie, ale to nic, ważne żeby leżał godzinę). Po tym czasie zblendować blenderem ręcznym. Dodać posiekane orzechy i pozostałe bakalie, a także rozpuszczone masło, żółtka i miód. Wszystko wymieszać ( masa będzie rzadka, ale bez obaw, gdy się schłodzi stężeje). Masę wstawić do lodówki w zamkniętym pojemniku.
Ciasto serowe: ser twarogowy rozrobić widelcem z żółtkiem, miodem i cukrem. Mąkę przesiać na blat/stolnicę i posiekać razem z masłem. Dodać rozrobiony ser twarogowy i dalej siekać, aż składniki się połączą. Wyrobić ciasto rękoma (można podsypywać mąką, gdyż ciasto wydaje się być lepiące, aczkolwiek nie przykleja się do rąk jak zwykłe ciasto kruche). Uformować kulę. Ciasto podzielić na 4 części i włożyć do zamrażarki na ok. 20 minut.
Formowanie rogalików: wyjąć ciasto z zamrażarki. Blat/stolnicę oprószyć mąką. Pierwszą część ciasta rozwałkować tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32cm (ja po prostu przyłożyłam miskę o takiej średnicy i wycięłam równe koło dzięki czemu rogaliki wyszły symetryczne). Koło przeciąć na połowę. Każdą połowę przecinać na połowę, aż wyjdzie 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć kopiatą łyżeczkę nadzienia i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. Końce rogalików zawinąć do wewnątrz. To samo uczynić z kolejnymi częściami ciasta.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rogaliki na blasze. Białko jajka rozmieszać z mlekiem. Rogaliki posmarować (pędzelkiem) przygotowaną mieszaniną i posypać odrobiną maku. Piec w piekarniku (bez termoobiegu) rozgrzanym do 200oC do zezłocenia. Wyjąć i ostudzić. Polać lukrem i posypać makiem. Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz