Nie wyobrażam sobie jakichkolwiek świąt bez sernika. I
chyba nigdy takich świąt nie przeżyłam :) Sernik był zawsze pieczony przez moją
ciocię, kremowy, mokry i pękający w szwach od bakalii. Z czasem jednak to ja
zaczęłam zajmować się kwestią słodkości i tak sobie pichcę coraz to nowe
serniki. Ale zasada jest jedna – świąteczny sernik musi mieć w sobie
obowiązkowo ogrom bakalii.
Crostata di ricotta – można powiedzieć, że to pyszna, włoska wersja naszego sernika z
bakaliami. W rzeczywistości jest to rodzaj klasycznego, włoskiego placka z
nadzieniem – w tym przypadku ricotty. Bardzo zaciekawił mnie przepis w książce
„Step by step baking” Caroliny Bretherton i od razu wiedziałam, że będzie to
dobra propozycja na Wielkanoc. Nie myliłam się. Wszyscy byli oczarowani smakiem
tego sernika. Zawarty w cieście ser ricotta nadaje niesamowicie delikatny smak
oraz aksamitną teksturę. Skórka pomarańczowa z kolei dodaje świeżości, a
bakalie słodyczy. Dodatkowo, w masie serowej znajdują się podprażone płatki
migdałów, które przyjemnie chrupią :) Cóż więcej mówić, trzeba wypróbować :)
Składniki (na
ciasto w okrągłej formie 24cm):
Kruche ciasto:
300g mąki pszennej
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka (L)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Skórka otarta z ½ cytryny
Szczypta soli
Masa serowa:
1,25 kg sera ricotta (do kupienia w większych marketach w
opakowaniach 250g)
100g cukru pudru
6 żółtek (L)
60g płatków migdałów
50g rodzynek sułtanek
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Skórka otarta z ½ pomarańczy i z ½ cytryny
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli
Dodatkowo: 1
białko wymieszane z ¼ szklanki mleka do posmarowania wierzchu
Wykonanie:
Kruche ciasto: zimne masło posiekać razem z mąką.
Dodać resztę składników i ponownie posiekać. Zagnieść jednolite ciasto.
Podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny. Połową ciasta
wylepić formę oraz brzegi formy do połowy wysokości. Drugą połowę ciasta
rozwałkować i wyciąć długie paski (do kratki) lub wielkanocne kształty za pomocą
foremek – kwestia wyboru :) Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185oC
(termoobieg) i piec prawie na gotowo, aż ciasto się mocniej zezłoci. W tym
czasie przygotować masę serową.
Masa serowa: połowę płatków migdałów podprażyć na
suchej patelni. Ostudzić i wymieszać z wszystkimi bakaliami. Ser ricotta
zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym, solą, żółtkami i otartą skórką z
cytryny i pomarańczy. Na końcu dodać bakalie i wszystko wymieszać. Przelać do
formy z upieczonym spodem. Przykryć kratką lub kształtami wyciętymi z kruchego
ciasta. Posmarować białkiem rozbełtanym z mlekiem (za pomocą pędzelka). Wstawić do piekarnika o zmniejszonej do 175oC temperaturze.
Piec ok. 25-30 minut, aż wierzch się mocniej zezłoci. Wyjąć i wystudzić.
Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz