czwartek, 23 marca 2017

Kulicz – wschodnia baba paschalna (Wielkanocna)



Wielkanoc to zdecydowanie moje ulubione święto w roku. Jest zawsze tak kolorowo i smacznie, że cały rok czekam z niecierpliwością na lukrowane baby, mazurki i jajko z chrzanem :) Tegoroczne wielkanocne pieczenie rozpoczynam Kuliczem pochodzącym od naszych wschodnich sąsiadów. Na świątecznym stole Ukraińców czy Rosjan, nie może zabraknąć tego specjału. Kulicz to tradycyjna baba drożdżowa, nazywana także chlebem wielkanocnym. Jest nieodłącznym elementem świąt, podobnie jak u nas. Pięknie przybrany koszyk, kolorowe pisanki, domowa wędlina, chrzan, no i pyszna baba drożdżowa! Szkoda, że to tylko raz w roku :) Moje Kulicze piekłam w  3 puszkach po produktach konserwowych, ale takich o większej pojemności (400g) i jednej mniejszej. Wyszły cudowne. Smak jest wspaniale maślany, a ciasto rozpływające się w ustach. Babka najlepiej mi smakuje jak jest jeszcze ciepła i chrupiąca, ale na drugi dzień jest również smaczna :) Polecam !


Składniki ( na 4 babki w średniej wielkości puszkach):

Ciasto:
500g mąki pszennej
100g masła
30g świeżych drożdży
2 całe jajka (L)
2 żółtka (L)
¾ szklanki mleka
½ szklanki cukru
1 kopiata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli

Dodatkowo: 100g rodzynek

Lukier: ½ szklanki cukru pudru rozrobić z łyżką mleka i łyżeczką soku z cytryny – gdyby lukier był za rzadki – dodać cukru pudru, za gęsty – dodać soku z cytryny bądź mleka.


Wykonanie:

Mleko podgrzać, by było lekko ciepłe – w żadnym wypadku nie może być gorące. Dodać drożdże i łyżeczkę cukru – wymieszać. Jaja i żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i gęstą masę. Połączyć z rozpuszczonymi w mleku drożdżami, wymieszać i odstawić na około pół godziny, aż masa drożdżowa podrośnie.
Mąkę przesiać przez sito. W miseczce połączyć rozpuszczone masło i śmietanę oraz sól. Do wyrośniętych drożdży dodawać na przemian mąkę i masło ze śmietaną. Na koniec wrzucić rodzynki. Wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i sprężyste. Ja wyrabiam mikserem z końcówką-hakiem do wyrabiania. Ciasto odstawić w cieplejsze miejsce, aż podrośnie (ok. 40 minut).
Puszki np. po groszku dokładnie umyć i osuszyć. Wyścielić papierem do pieczenia – wycięłam okręgi na dno i dopasowane pasy na boki. Puszki można również wysmarować masłem i obficie oprószyć bułką tartą.
Gdy ciasto drożdżowe podrośnie – nakładać do puszek ciasto tak, by sięgało ¾ wysokości puszki. Piekarnik rozgrzać do 180oC (na początku termoobieg, po 10 minutach lub gdy babki zbytnio się przypieką –  grzanie od dołu). Wyrośnięte do brzegów puszki babki posmarować mlekiem lub wodą i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25-30 minut. Wyjąć i przestudzić. Kulicze z puszek wyciągałam jeszcze letnie, bo było mi łatwiej. Na koniec babki polać lukrem i można posypać dekoracyjnymi posypkami. Smacznego!

 

A tutaj mój mały kurcacek wielkanocny :)  



2 komentarze:

  1. Chętnie zjadłabym taka babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka babka smakuje zawsze :) czy to na deser czy do herbaty na śniadanie :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń