I znowu jabłkowo :) Już od tygodnia pogoda jest po prostu okropna. Leje i leje i leje i lać nie przestaje! Nie cierpię deszczu i takiej chlapy. Nasz ogród zamienił się w basen, a dobry humor się chyba gdzieś w nim utopił. Nie pozostaje nic innego jak owinąć się kocem, zaparzyć herbaty z sokiem malinowym i zjeść kawałek dobrego ciasta :) I właśnie dzisiaj polepszać humor ma rolada z jabłkami. Błyskawiczna w przygotowaniu. Przepis pochodzi z tej strony i jest tak prosty, że chyba nie da się zepsuć tego ciasta. Mięciutki biszkopt, jabłka i aromatyczny cynamon. Pycha :) Do tego pasowałyby jeszcze lody albo bita śmietana. I wtedy to byłaby już kompletna rozpusta. Ale jest weekend więc chyba można odrobinę zgrzeszyć :) Tylko jak jeść lody w takie zimno? :)
Składniki (na
jedną dużą roladę):
Ciasto
biszkoptowe:
1 szklanka mąki
¾ szklanki cukru
5 jajek (L)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Dodatkowo: 5-6 dużych jabłek, cynamon
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 170oC (termoobieg). Dużą
blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki i pokroić w
plasterki. Rozłożyć równomiernie na papierze do pieczenia. Przesypać cynamonem
(można również przesypać lekko brązowym cukrem jeśli lubicie słodsze
ciasta).
Ciasto biszkoptowe: białka jaj ubijać ze szczyptą
soli, dodając stopniowo po łyżce cukru. Gdy piana będzie już sztywna, nie
zmniejszając obrotów miksera dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i
dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszać szpatułką.
Gotowe ciasto wylać na jabłka, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20
minut, aż biszkopt się ładnie zarumieni. Przygotować ściereczkę kuchenną –
rozłożyć na blacie, a na ściereczce położyć tak samo duży arkusz papieru do
pieczenia (w przepisach często podawane jest by zawijać tylko w ściereczkę,
natomiast ja wyczuwam potem w cieście zapach płynów do płukania, więc zawsze
daje papier jako barierę). Ciasto przerzucić „do góry nogami”, by jabłka były
na górze. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku i owinąć ściereczką z
papierem. Odstawić aż ciasto ostygnie. Rozwinąć ściereczkę, ciasto oprószyć
cukrem pudrem. Smacznego!
mała elegantka ;)
OdpowiedzUsuńW rzeczywistości nie aż taka mała, ale za to bardzo elegancka :) a cukier puder dodaje jej jeszcze uroku :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWygląda przesympatycznie, to prawda :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście dobrze jej z oczu patrzy :) również pozdrawiam serdecznie :)
Usuń