Dokładnie za miesiąc będą Święta Bożego Narodzenia! Już
nie mogę się doczekać tego magicznego czasu! Dodatkowo, będą to pierwsze Święta
w moim własnym mieszkaniu i z moim osobistym mężem :) Już dokładnie zaplanowałam
gdzie będzie stała choinka i gdzie powieszę pozostałe dekoracje :) Jest tylko
jedno malutkie ale – muszę kupić sobie też własne bombki bo zapomniałam, że
wszystkie dotychczasowe należą do mamy. A pech chce, że mi się podobają takie
piękne, szklane i najlepiej w starym dobrym stylu. Na początek kupię tylko
kilka, a resztę choinki zapełnię pierniczkami. W końcu przede mną chyba jeszcze całe życie na kolekcjonowanie bombek
:)
Dekoracje dekoracjami, ale w kwestii świątecznego menu
trzeba się również dobrze przygotować. Zapewne wiele osób robi zawsze te same,
tradycyjne wypieki, ale jest też część osób, które lubią nowości. Ja zawsze idę
na kompromis – na stałe jest makowiec i sernik, a trzecie ciasto to zawsze
jakaś pyszna nowość. I wszyscy są zadowoleni.
Dzisiaj mam dla Was tartę z migdałami, cynamonem i dodatkiem miodu. Jest
słodka i krucha, ma dodatek chrupiących
migdałów i kremowy środek. Idealna na świąteczny stół. Polecam :)
Składniki (na
tartę w okrągłej formie średnicy 22cm):
Kruche ciasto:
150g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
30g posiekanych migdałów ze skórką
1 żółtko (L)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli
Masa
serowo-cynamonowa
250g kremowego serka lub twarogu z wiaderka
100g kwaśnej śmietany 12%
100g miodu
3 żółtka
20g skrobi ziemniaczanej
½ łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Kruche ciasto: z podanych składników zagnieść
ciasto. Można je zagniatać w misce, na stolnicy/blacie lub za pomocą dużego
miksera z odpowiednią końcówką. Do mąki dodać żółtko i wymieszać by się
połączyły. Dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i rozdrobnić palcami.
Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto (jeśli używamy miksera to
można wrzucić wszystko na raz, a mikser sam zrobi co trzeba :)). Z
zagniecionego ciasta uformować kulę. Oderwać kawałek, rozwałkować i wyciąć
świątecznymi foremkami tyle ciasteczek, żeby zakryły wierzch tarty. Pozostałe
ciasto i skrawki z ciasteczek połączyć i wylepić dno formy i boki na wysokość
ok. 2-3cm. Wstawić do piekarnika i podpiekać ok. 10-15 minut, aż ciasto się
podpiecze i zezłoci.
W tym czasie zrobić masę serową: wszystkie
składniki połączyć w jednolitą masę. Odebrać ok. pół szklanki masy i dodać do
niej ½ łyżeczki cynamonu. Pierwszą masę wylać na podpieczony spód, a odebraną
masę cynamonową wylewać łyżeczką tworząc wzorki (zygzaki) na masie serowej. Wstawić do
piekarnika i piec 15 minut, po czym wyjąć, ułożyć na wierzchu ciasteczka z
ciasta i ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze ok. 15 minut, aż
ciasteczka lekko się zarumienią. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Pięknie wygląda to ciasto. Muszę wypróbować jeszcze przed świętami!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) a wypróbować trzeba koniecznie bo być może na święta potrzebna będzie podwójna porcja :) pozdrawiam serdecznie !
UsuńWitam, ciasta nie schladzac po zagnieceniu? Serek kremowy- jaki na przyklad? Dziekuje z gory za odp, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa nigdy nie schładzam, bo zwyczajnie albo nie mam czasu albo mi się nie chce :)zalecane jest schłodzenie, ale można tego nie robić :) Serek kremowy dowolny - może być zarówno kanapkowy naturalny jak i twaróg z kubka czy nawet bieluch ;)pozdrawiam serdecznie :)
Usuń