poniedziałek, 20 listopada 2017

Sernik japoński – przepis II



I znowu ten sernik. Jeżeli to dziwo można w ogóle nazwać sernikiem. Jeśli pamiętacie, już kiedyś piekłam to ciasto, ale zarówno jego receptura, jak i sposób wykonania lekko się różni od dzisiejszego. Tutaj możecie podglądnąć poprzedni przepis. W planach weekendowych miałam zupełnie inne ciasto, no ale na Facebooku ciągle przewijał się krótki filmik o lokalu w Japonii, gdzie serwują te spektakularne serniki, więc zachciało się i mnie:) Oczywiście w Japonii wychodzą piękne i pękate, zupełnie jak grzyby:) Podawane są w formie dużych kawałków, na ciepło. Ktoś pofatygował się i przetłumaczył listę składników, ale mimo najszczerszych chęci, sernik najpierw mi pięknie urósł, a potem jego piękny dekielek opadł. Nie znaczy to jednak, że nie jest smaczny. Wręcz przeciwnie – to najlepszy „omleto-sernik” na świecie :) Czemu „omleto”? No bo spora ilość jajek sprawia, że ma omletowy posmak. Tak, jego smak jest specyficzny i trudno mi zakwalifikować go do ciast, albo do śniadań. Jest bardo puszysty i wilgotny. Myślę, że zadowoliłby zarówno jako śniadanie (podany z konfiturą) lub jako deser (solo lub w towarzystwie gałki lodów). Chciałabym tylko podać taką wskazówkę, że jeśli zostanie zaserwowany jeszcze ciepły z piekarnika, z dodatkiem lodów, owoców i bitej śmietany, to stanie się wspaniałym i pokazowym deserem. Na spód foremki można również wysypać garść rodzynek, kokosa lub innych ulubionych dodatków – też będzie smakować super:) Kto jest ciekawy japońskiego specjału, zapraszam do wypróbowania przepisu !


Składniki (na sernik w formie 24cm):

100g kremowego serka twarogowo-kanapkowego (u mnie z Wielunia)
100g masła
130ml mleka
130g cukru
60g mąki pszennej
60g mąki kukurydzianej
8 żółtek
13 białek
1 łyżka cukru wanilinowego
Szczypta soli


Wykonanie:

Przygotować  formę o średnicy 24cm – dno wyłożyć papierem do pieczenia, przedłużyć wysokość formy papierem do pieczenia. Całą formę owinąć szczelnie od spodu folią aluminiową. Potrzebna będzie również większa blacha gdyż sernik pieczony jest w kąpieli wodnej. Nagrzać piekarnik do 140oC.
Sernik: oddzielić białka od żółtek. Masło rozpuścić w mleku. Dodać serek kanapkowy  i dokładnie wymieszać na jednolity płyn. Dodać 8 żółtek, cukier wanilinowy, szczyptę soli i ponownie wymieszać. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Białka zacząć ubijać na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Białka delikatnie wymieszać z poprzednią masą. Przełożyć do przygotowanej formy. Formę z sernikiem włożyć do formy wypełnionej wodą i całość wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę i ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika i chwilę odczekać. Wypiąć z formy. Można jeść od razu ciepły lub poczekać aż przestygnie. Polecam spróbować obu wersji :) Można oprószyć cukrem pudrem, polać białą lub mleczną czekoladą albo lukrem :) Smacznego! 


A tutaj link do filmiu, który zainspirował mnie do ponownego upieczenia tego sernika :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz