niedziela, 21 stycznia 2018

Bezglutenowa szarlotka jaglana



Oto nadeszła jabłkowa alternatywa dla osób na diecie bezglutenowej :) Aromatyczna i chrupiąca szarlotka  na kaszy jaglanej, wypełniona całym, pysznym kilogramem jabłek ! Nie ma w niej ani grama żadnej innej mąki. Zmodyfikowałam mój przepis na tradycyjne kruche ciasto, zamieniając 150 gram mąki pszennej na 400 gram kaszy jaglanej.  Kaszę zmieliłam na drobną mączkę, ale myślę, że spokojnie możecie użyć gotowej mąki jaglanej grubomielonej :) Jeśli boicie się, że szarlotka wyjdzie gorzkawa, możecie uprzednio poddać obróbce kaszę, tzn. przepłukać w zimnej wodzie i uprażyć aby pozbyć się goryczki z kaszy. Ja osobiście nigdy nie płuczę, ani nie prażę kaszy, bo nie przeszkadza mi ten posmak, którego już nawet nie czuję.
Szarlotka wyszła pyszna. Mięciutka, o bardzo delikatnym i piaskowym cieście, z pysznym jabłkowym wnętrzem. Do szarlotki użyłam jabłek odmiany Idared, bo są one słodko-kwaśne i bardzo soczyste. Nie każdy rodzaj jabłek nadaje się do ciasta. Warto więc wybrać te naprawdę smaczne.
Szarlotkę można podać z bitą śmietaną lub z lodami, wtedy będzie smakować podwójnie pysznie ! Polecam :)


Składniki (na szarlotkę w okrągłej formie 24cm):

Ciasto:
400g kaszy jaglanej (ewentualnie mąki jaglanej grubomielonej)
130g masła
75g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Szczypta soli

Nadzienie:
1 kg jabłek – odmiana Idared (ewentualnie inna słodko-kwaśna i aromatyczna)
Odrobina cynamonu


Wykonanie:

Ciasto: kaszę jaglaną zblendować na sypko. Musi być bardzo drobna, pyłkowata  z wyczuwalnymi drobnymi grudkami. Zamiast kaszy można użyć mąkę jaglaną grubomieloną.
Połowę zblendowanej kaszy oraz resztę składników zmiksować. Dodać drugą połowę kaszy i zagnieść ciasto. Będzie ono miękkie, z wyczuwalnymi grudkami. Można odstawić na pół godziny do lodówki.
Przygotować jabłka: obrać i pokroić do garnka na plasterki. Dodać 2 łyżki wody i dusić na małym ogniu ok. 5 minut. Odstawić.
Okrągłą, odpinaną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175oC. Ciasto podzielić na dwie części. Jedna z nich powinna być minimalnie większa od drugiej. Większą częścią ciasta wylepić dno i boki formy.  Wstawić do piekarnika i podpiekać ok. 10 minut. Po tym czasie na podpieczony spód wyłożyć jabłka i wyrównać. Posypać odrobiną cynamonu po całej powierzchni. Na wierzchu poukładać kawałki rwane z drugiej części ciasta. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Można podawać z lodami lub bitą śmietaną :) Smacznego!

 
 

4 komentarze: