Oto nadeszła jabłkowa alternatywa dla osób na diecie bezglutenowej :) Aromatyczna i chrupiąca szarlotka na kaszy jaglanej, wypełniona całym, pysznym kilogramem jabłek ! Nie ma w niej ani grama żadnej innej mąki. Zmodyfikowałam mój przepis na tradycyjne kruche ciasto, zamieniając 150 gram mąki pszennej na 400 gram kaszy jaglanej. Kaszę zmieliłam na drobną mączkę, ale myślę, że spokojnie możecie użyć gotowej mąki jaglanej grubomielonej :) Jeśli boicie się, że szarlotka wyjdzie gorzkawa, możecie uprzednio poddać obróbce kaszę, tzn. przepłukać w zimnej wodzie i uprażyć aby pozbyć się goryczki z kaszy. Ja osobiście nigdy nie płuczę, ani nie prażę kaszy, bo nie przeszkadza mi ten posmak, którego już nawet nie czuję.
Szarlotka wyszła pyszna. Mięciutka, o bardzo delikatnym i
piaskowym cieście, z pysznym jabłkowym wnętrzem. Do szarlotki użyłam jabłek
odmiany Idared, bo są one słodko-kwaśne i bardzo soczyste. Nie każdy rodzaj
jabłek nadaje się do ciasta. Warto więc wybrać te naprawdę smaczne.
Szarlotkę można podać z bitą śmietaną lub z lodami, wtedy
będzie smakować podwójnie pysznie ! Polecam :)
Składniki (na
szarlotkę w okrągłej formie 24cm):
Ciasto:
400g kaszy jaglanej (ewentualnie mąki jaglanej grubomielonej)
130g masła
75g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Szczypta soli
Nadzienie:
1 kg jabłek – odmiana Idared (ewentualnie inna
słodko-kwaśna i aromatyczna)
Odrobina cynamonu
Wykonanie:
Ciasto: kaszę jaglaną zblendować na sypko. Musi być bardzo
drobna, pyłkowata z wyczuwalnymi
drobnymi grudkami. Zamiast kaszy można użyć mąkę jaglaną grubomieloną.
Połowę zblendowanej kaszy oraz resztę składników
zmiksować. Dodać drugą połowę kaszy i zagnieść ciasto. Będzie ono miękkie, z
wyczuwalnymi grudkami. Można odstawić na pół godziny do lodówki.
Przygotować jabłka: obrać i pokroić do garnka na
plasterki. Dodać 2 łyżki wody i dusić na małym ogniu ok. 5 minut. Odstawić.
Okrągłą, odpinaną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 175oC. Ciasto podzielić na dwie części. Jedna
z nich powinna być minimalnie większa od drugiej. Większą częścią ciasta
wylepić dno i boki formy. Wstawić do
piekarnika i podpiekać ok. 10 minut. Po tym czasie na podpieczony spód wyłożyć
jabłka i wyrównać. Posypać odrobiną cynamonu po całej powierzchni. Na wierzchu
poukładać kawałki rwane z drugiej części ciasta. Wstawić do piekarnika i piec
ok. 20-25 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Można
podawać z lodami lub bitą śmietaną :) Smacznego!
ale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny pomysł. Wygląda pysznie. Po za tym zdrowy zamiennik mąki. Będę robić) )
OdpowiedzUsuńI nie zapycha :):):) Pozdrawiam serdecznie ! :)
UsuńDziś zrobiłam!świetny przepis!zamiast cukru dałam miód :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) A miód to świetna alternatywa ! :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńwitam , a czy tą kasze to mieli sie w młynky do kawy taką suchą czy pierwsze nalezy ja ugotowaci wtedy np żyrafa blenederem zmiksowac ? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBlendujemy suchą blenderem ręcznym lub w malakserze :) pozdrawiam serdecznie 😊
Usuń