sobota, 13 stycznia 2018

Marmurkowa babka na maślance



Nowy rok. U mnie jak zwykle – praca i uczelnia. Sesja za pasem, a i magisterkę wypadałoby ruszyć. Mam jednak nadzieję, że znajdę czas na publikowanie nowych słodkości :)
Dzisiaj mam dla Was przepis  na błyskawiczną babkę marmurkową na maślance i myślę, że jest to ciasto, na które zawsze znajdą się składniki. Bardzo proste w wykonaniu i smaczne. Nie jest suche, ale też nie jest wilgotne. Dodatkowo, można dodać do niego cokolwiek chcecie – bakalie, orzechy, owoce, kokos i inne. Ja ostatnio robiłam wersję z gruszkami i wyszło pysznie - ciasto nabrało wilgotności, tak jak lubię. Podaję przepis na podstawową babkę, a wszelkie modyfikacje pozostawiam Wam, jako dzieło waszej inwencji twórczej :)


Składniki (na babkę w podłużnej formie „keksówce” 27x8cm):

350g mąki pszennej
1 szklanka maślanki
¾ szklanki cukru
½ szklanki oleju
3 jajka
2 łyżki gorzkiego kakao + 2 łyżki maślanki – do ciemnej części ciasta
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru wanilinowego
Szczypta soli

Ewentualne dodatki: owoce, orzechy, bakalie, kokos, mak, skórka z cytryny, czekolada itp.

 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 175oC (termoobieg). Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto: w jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej misce składniki mokre. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać krótko łyżką lub widelcem, tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części – do jednej z nich dodać kakao i 2 łyżki maślanki i wymieszać. Ciasto wlewać do foremki porcjami – na zmianę ciemne z jasnym. Na samym końcu za pomocą patyczka lekko pomieszać ciasto (można go włożyć do ciasta i przeciągnąć slalomem ). Wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz