Solidna porcja błonnika powinna
znajdować się w diecie każdego z nas.
Jego rola w naszym organizmie jest niezastąpiona. To właśnie błonnik reguluje
perystaltykę jelit, działa przeciwnowotworowo czy też obniża poziom
cholesterolu we krwi. Dlatego tak ważne jest, by codziennie spożywać produkty
będące jego źródłem. A jeśli dodatkowo można czerpać z tego przyjemność to już
podwójny sukces. Naprawdę nie jest trudnym, wyczarowanie smacznych, zdrowych
potraw, jednak wiele osób ma z tym problem. I tak na przykład otręby – nikomu
nie smakują na sucho, a i w jogurcie po czasie się nudzą. A taki omlet, z
dodatkiem borówek to już inna para kaloszy :) Smaczny placek, który może być
zarówno pierwszym jak i drugim śniadaniem czy też deserem albo przekąską. Można
go jeść z różnymi dodatkami – twarożkiem, serkiem wiejskim, konfiturą, owocami,
orzechami, co dodatkowo czyni go uniwersalnym. Myślę, że każdy kto dba o swoją
dietę albo chce coś zmienić w swoim żywieniu, znajdzie miejsce dla takiego
omletu :) Polecam :)
Składniki
(na 1 omlet średnicy 20cm):
1 jajko
1 białko
1 i ½ łyżki ricotty (kopiate)
2 łyżki otrąb pszennych
1 łyżeczka cukru (można pominąć lub zastąpić ksylitolem)
kilka kropel ekstraktu z wanilii lub odrobina cukru wanilinowego
szczypta soli
1 białko
1 i ½ łyżki ricotty (kopiate)
2 łyżki otrąb pszennych
1 łyżeczka cukru (można pominąć lub zastąpić ksylitolem)
kilka kropel ekstraktu z wanilii lub odrobina cukru wanilinowego
szczypta soli
Dodatkowo:
garść borówek, 3 listki bazylii
Wykonanie:
Ricottę wymieszać z żółtkiem, cukrem,
wanilią i solą. Białka ubić na sztywno. Do białek dodać otręby i wymieszać.
Dodać ricottę, borówki i posiekaną bazylię - wszystko wymieszać. Patelnię o średnicy
20 cm rozgrzać, z minimalną ilością tłuszczu. Wlać omlet, zmniejszyć płomień do
minimum i przykryć pokrywką. Gdy upiecze się od spodu (będzie brązowy) przewrócić
za pomocą talerza. Dosmażyć od spodu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
To bym zjadła
OdpowiedzUsuń