Witam wszystkich w nowym roku :) Nowy rok – stara ja :)
Nie mam żadnych postanowień noworocznych, bo i tak nie wierzę, że je spełnię.
Ale jedno jest pewne – w nowym roku dalej będę piec słodkości.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki z
budyniem i rodzynkami :) Zaraziliśmy się nimi w Niemczech, gdzie nazywają je
Rosinenschnecke. Tylko tam są zrobione z innego rodzaju ciasta :) Ale u nas
niech będą po prostu drożdżowymi ślimaczkami. Są bardzo pulchniutkie i okrutnie
dobre. Polecam!
Składniki (na ok.
25 sztuk):
Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
250ml mleka
70g masła
50g świeżych drożdży
3 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli
Nadzienie:
350ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (lub już z
cukrem jeśli wolicie, wtedy dodatek cukru pominąć)
1 płaska łyżka cukru
200g rodzynek
Wierzch:
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe: mąkę przesiać do miski, dodać
cukier, cukier wanilinowy i sól. Wszystko wymieszać. Ze składników uformować
kopczyk, a następnie zrobić w nim wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, by było
letnie. Do mleka pokruszyć świeże drożdże i dokładnie rozmieszać, aż się
rozpuszczą (można dodać też łyżeczkę cukru, wtedy drożdże szybciej ruszą). Wlać
do wgłębienia i zasypać otaczającą mąką. Miskę przykryć ściereczką kuchenną.
Pozostawić na 10-15 minut.
Po 10-15 minutach dodać żółtka – wszystko wymieszać
łyżką. Dodać rozpuszczone masło i zacząć wyrabiać ciasto (ręką nie wyrabiam
zbyt długo, natomiast gdy używam miksera z hakiem, to ciasto wyrabia się, aż
zaczyna odchodzić od ścianek misy). Odstawić na max. 1 godzinę do zwiększenia
objętości.
Budyń: odlać pół szklanki mleka i rozpuścić w niej
proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować, dodać rozrobiony budyń i mieszając
gotować do zgęstnienia. Odstawić.
Gdy ciasto wyrośnie rozgrzać piekarnik do 180oC
(termoobieg). Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować na kwadrat 40x40cm. Rozsmarować budyń,
posypać rodzynkami. Zwinąć w roladę. Kroić krążki grubości ok. 2,5cm. Krążki
układać na blasze w odstępach ok. 2 cm. Pozostawić na blasze na ok. 15 minut,
aż podrosną.
Wierzch: jajko rozmieszać ze śmietaną. Smarować
krążki za pomocą pędzelka. Gotowe drożdżówki wstawić do piekarnika i piec, aż
krążki nabiorą jasno-brązowego koloru (u mnie ok. 20 minut, ale trzeba
obserwować, bo każdy piekarnik jest inny). Przestudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz