Czasami w ciągu tygodnia chce się czegoś słodkiego. Nie
wiem jak Wy, ale ja staram się maksymalnie ograniczyć słodkości w tak zwane dni
robocze. Wiadomo, czasami wpadnie jakaś krówka albo mały naleśniczek, w końcu
jesteśmy tylko ludźmi, a na dodatek z naturalną skłonnością do wszystkiego co
słodkie :) Tak więc lubię czasami zrobić sobie małe fit ciasto w małej fit
foremce i cieszyć się nieco mniej kaloryczną słodką przekąską. Tym razem, podpatrzyłam tutaj fajny przepis na Fit ciasto z kaszy manny z malinami i akurat nadarzyła
się świetna okazja by go wypróbować. Miałam przyjemność prowadzić warsztaty dla
seniorów odnośnie zdrowego odżywiania i tak sobie pomyślałam, że przedstawię
fajną alternatywę tradycyjnej drożdżówki. Tym bardziej, że powinni oni stosować
dietę łatwostrawną, często z powodu cukrzycy powinni ograniczać cukier lub po
prostu jeść mniej kalorycznie :) Takie ciasto sprawdzi się również fajnie u
wszystkich osób, które po prostu chcą zrzucić parę kilogramów. Jeden kawałek to
ok. 180kcal. Jest to minimum połowa tego, co znajduje się w tradycyjnym kawałku
ciasta. Zachęcam, by przynajmniej raz spróbować :) Mi osobiście to ciasto
bardzo smakuje, jest mięciutkie, wilgotne, niezbyt słodkie, a kwaskowate owoce
się tutaj świetnie komponują. Ale nie wszystkim może przypaść do gustu :)
Składniki (na
ciasto w formie 25x35cm):
Ciasto:
500ml kefiru lub maślanki (2 szklanki)
340g kaszy manny (2 szklanki)
6 łyżek miodu
2 jajka
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli
Dodatkowo: ok. 4 garście owoców leśnych (mogą być
maliny, jeżyny, borówki, porzeczki)
Wykonanie:
W naczyniu wymieszać kaszę manną z kefirem/maślanką,
cukrem wanilinowym, solą, miodem i kakao. Wstawić do lodówki na ok. 2-3
godziny. Po tym czasie dodać jajka i proszek do pieczenia i dokładnie
wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 170oC (termoobieg).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę wlać do foremki i wygładzić powierzchnię. Wysypać
równomiernie owoce (nie wciskać do ciasta). Wstawić do piekarnika i piec ok. 30
minut. Wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą. Smacznego!
Bardzo fajne i jakie szybkie! Muszę przetestować :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Koniecznie daj znać jak wyszło ! Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWyglada pysznie ��
OdpowiedzUsuńDziękuję :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWygląda pysznie, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCzy można użyć mrożonych malin i dodać je bez rozmrażania? P.S. świetne przepisy :)
OdpowiedzUsuńJasne :) ja użyłam mrożonych - bez uprzedniego rozmrażania :) dziękuję za miłe słowa :) pozdrawiam serdecznie !
UsuńWyszlo swietne, jeszcze zaden Twój przepis mnie nie zawiodl :)
UsuńBardzo mi miło to słyszeć :) Dziekuję bardzo :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJeśli wyłożę owoce na wierzch to one same opadną w środek? Tak jak widać na zdjęciu?:)
OdpowiedzUsuńJa je lekko wcisnęłam i opadły praktycznie na dno także myślę, że można je leciutko tylko docisnąć :) mrożone owoce tez bardziej opadają niż świeże :)
Usuń