Babka – czy to ucierana, czy drożdżowa, stanowi
nieodłączną część Wielkanocy. Pachnąca, wyrośnięta i pięknie ozdobiona musi się znaleźć wśród świątecznych potraw. Zapewne co roku zastanawiacie się jaką babkę upiec
:) Myślę też, że jest tu sporo osób, które mają swoją tradycyjną babę, którą
pieką od lat i nic w tej kwestii nie chcą zmieniać :) Ja bardzo lubię
eksperymentować z babkami i w tym roku zdecydowałam się wypróbować przepis na
babkę z dodatkiem kajmaku. Przepis znalazłam u Mysi i ciut zmodyfikowałam :) Ogólnie bardzo lubię wszelkie baby i ta również bardzo
mi zasmakowała. Prosta, ucierana, mięciutka i nieziemsko pachnąca! Do tego jeszcze
ta polewa i chrupiące płatki migdałów – mniam :) Bardzo polecam!
Składniki (na
dużą babkę w formie średnicy 25cm u podstawy):
Ciasto:
5 jajek (M)
250g kajmaku (masy krówkowej)
180g mąki pszennej
100g skrobi ziemniaczanej
100g masła
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu z
wanilii
Sok wyciśnięty z 1 cytryny
Szczypta soli
Polewa:
60g kajmaku
3 łyżki śmietany 30% lub ewentualnie mleka
50g płatków migdałów
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180oC (termoobieg).
Formę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ciasto: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek
do pieczenia przesiać przez sito. Masło umieścić w garnuszku razem z kajmakiem
i cukrem z wanilią – rozpuścić powoli na małym ogniu (ale nie gotować!). Masę przemieszać rózgą, żeby masło i kajmak się połączyły. Odstawić. Wycisnąć sok z cytryny. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na
sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukru. Następnie, nie
przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i
wlewać cienkim strumieniem sok z cytryny. Wymienić końcówkę na ucierającą (przy
małym, zwykłym mikserze mogą zostać te do ubijania) i wlewać powoli kajmak z
masłem, aż powstanie jednolita masa. Wyłączyć mikser. Mąkę wsypywać porcjami i
mieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników. Masę wylać do foremki,
wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec 40-50 minut (trzeba obserwować i
sprawdzać patyczek, czy jest już suchy, bo każdy piekarnik piecze inaczej).
Wyjąć i lekko przestudzić. Na ciepłą babkę wylać polewę.
Polewa: kajmak rozpuścić ze śmietaną (lub mlekiem).
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni (można to zrobić podczas pieczenia
babki). Babkę polać polewą i posypać płatkami migdałów. Można dodać jeszcze
elementy ozdobne, np. kolorowe jajeczka :) Smacznego!
Fantastyczny przepis!
OdpowiedzUsuń