Już dawno nie było na blogu nic kruchego :) A więc dziś kolej na tartę. Z solidną porcją śliwek i kruszonką, a co ! Lubię tarty, bo są mega szybkie i łatwe w przygotowaniu. Do tego bardzo wdzięczne, gdyż jako nadzienie przyjmą praktycznie wszystko :) W tym roku było niezbyt śliwkowo, bo w ogrodzie na drzewach pustki, dlatego chociaż raz wypada je kupić i coś upiec. Mam nadzieję, że u Was w ogrodach jest nieco lepsza sytuacja :) Nie mniej jednak zachęcam do wypróbowania przepisu. A może poeksperymentujecie z innymi owocami zamiast śliwek? Czemu nie :)
Przy okazji pochwalę się ulgą wynikającą z faktu, że
wszyscy zaliczyli sesję poprawkową, także mam wolną głowę aż do 4 października!
Yuhu!
Składniki ( na
tartę w okrągłej formie o średnicy 26cm):
Kruche ciasto:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
125g masła
3 żółtka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Masa serowa:
500g mielonego twarogu z kubka
1 opakowanie (30-40g) budyniu śmietankowego bez cukru
50g cukru
Dodatkowo: 500g
śliwek węgierek (ewentualnie może być inna odmiana albo inne owoce :) )
Wykonanie:
Śliwki umyć, wyjąć pestki, pozostawić przekrojone na
połówki (duże odmiany śliwek można pokroić w ósemki).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać
do 180oC (termoobieg).
Kruche ciasto: wszystkie składniki umieścić w
misie miksera i zagnieść ciasto końcówką do ucierania. Można to zrobić również
rękoma, najpierw siekając chłodne masło z mąką, później siekając z
żółtkami, a następnie dodać pozostałe
składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (jedną mniejszą i
jedną ciut większą). Większą częścią wyłożyć formę oraz lekko boki i ponakłuwać
widelcem, a drugą część włożyć do zamrażarki. Formę z ciastem wstawić do piekarnika
i podpiekać ok. 8-10 minut, aż spód będzie złoty.
W tym czasie przygotować masę serową: wszystkie
składniki dokładnie wymieszać.
Gdy spód się podpiecze, wyłożyć na niego ser,
rozsmarować. Wyłożyć śliwki układając okrężnie. Można ozdobić kawałkami ciasta
robiąc np. kuleczki, a resztę ciasta zetrzeć na tarce wprost na śliwki. Tak
przygotowane ciasto wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut,
aż wierzch będzie złoty. Ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Ser, śliwki i ta kruszonka <3 Boska ta tarta :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dzięki :) pozdrawiam serdecznie :)
Usuńpachnie jesienią :)
OdpowiedzUsuńTaaak! I o ile samej jesieni nie lubię, tak owoce ma kurczę dobre :) pozdrawiam serdecznie ! :)
Usuń