Lato ! Trzeba korzystać z jego dobrodziejstw póki jest
czas :) Oprócz teoretycznie pięknej pogody, cudnych kwiatów i złotych pól
pszenicy, żyta i owsa, mamy zatrzęsienie owoców. Kto ma to szczęście, to większością
z nich może cieszyć się w zaciszu własnego ogrodu. Jeśli nie – bez obaw – kolorowe
stragany na targu uginają się od malin, wiśni, papierówek, moreli, jagód
leśnych i wielu wielu innych. W okresie letnim dodaję owoce do wszystkiego – do
owsianki, do koktajlu, do naleśników, no i oczywiście do ciasta. No bo czym
byłoby lato bez owocowych wypieków? W tym roku oczywiście sporo piekę, ale niebardzo
mam czas publikować. Czasami znajdzie się chwila i wtedy mogę podzielić się z
Wami jakimś przepisem. Dziś mam dla Was przepis na wspaniałe, pachnące
krucho-drożdżowe rogaliki z morelami lub jagodami leśnymi lub każdymi innymi,
dowolnymi owocami :) Nie mogłam się zdecydować z czym upiec więc zrobiłam
połowę z morelą i połowę z jagodami :) Sama nie wiem, które lepsze! Rogaliki są
przepyszne. Maślane, kruche, przełamane kwaskowatymi owocami, do tego banalne w
wykonaniu. Kto czuje się skuszony, zachęcam do wypróbowania :)
Składnki (na 24
rogaliki):
Ciasto:
300g mąki pszennej
125g masła
50g cukru
25g świeżych drożdży
2 kopiate łyżki śmietany 12 lub 18%
1 jajko
½ łyżeczki cukru wanilinowego
Szczypta soli
Dodatkowo:
200g jagód leśnych lub 12 małych moreli (jeśli chcecie i z tym i z tym, to 6 moreli i 100g jagód)
1 żółtko jajka rozmieszane z kilkoma łyżkami mleka do posmarowania
rogalików przed pieczeniem
Wykonanie:
Przygotować dużą blachę – wyłożyć papierem do
pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190oC (termoobieg).
Ciasto: w kubku umieścić śmietanę, cukier oraz drożdże
i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 10 minut. Do misy wsypać
mąkę, dodać posiekane masło oraz resztę składników i zagnieść gładkie ciasto
ręką lub końcówką miksera do ucierania. Ciasto będzie ciężkie i tłustawe – ale takie
ma być. Ciasto podzielić na 2 części. Uformować kule. Każdą kulę rozwałkować na
okrąg średnicy ok. 28-30cm i podzielić na 12 trójkątów.
Zwijanie rogalików: owoce kłaść na podstawę
trójkąta ( ½ moreli lub 1 łyżeczka jagód na każdy rogalik), posypać ½ łyżeczki cukru. Zwijać w kierunku wierzchołka.
W przypadku jagód, przy zwijaniu, boki trójkąta można od razu zlepić żeby owoce
się nie wysypały. Rogaliki kłaść na blasze i smarować jajkiem rozmieszanym z
mlekiem. Piec 12-15 minut (u mnie 12, ale najlepiej obserwować), aż rogaliki
nabiorą złoto-brązowego koloru. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Super przepis :)
OdpowiedzUsuńjutro wypróbuję zrobić wersję z jagodami narzeczonemu na lunch :)
buziaczki :)
Dzięki 😊 Narzeczony napewno się ucieszy, tak jak i mój gdy widzi słodkie 😁 Pozdrawiam serdecznie 😊
UsuńZdecydowanie moje smaki! Dzieki za bardzo smaczny przepis
OdpowiedzUsuńProszę 😊 Pozdrawiam serdecznie 😊
UsuńJa już czuje ich zapach przez monitor <3
OdpowiedzUsuńOj pachną pachną 😊 A wraz z nimi cały dom 😊 Pozdrawiam serdecznie 😊
Usuń