Trochę czasu mnie tu nie było, ale mam nadzieję, że teraz już będzie coraz lepiej,
częściej i smaczniej :) Mamy czerwiec – oprócz maja chyba najpiękniejszy okres
w roku. To czas kiedy moja rabata, którą usiłuję uformować od kilku lat (a
szpecem ogrodnictwa nie jestem :)), nabiera cudownych barw – m.in. liliowce,
rododendron, irysy, maki, no i królowe rabaty – piwonie. Tak, piwonie to zdecydowanie
nasza chluba, głównie ze względu na ich wielkie kępy rosnące tam od lat, więc
kiedy zaczynają kwitnąć, to dosłownie oczu nie można nimi nacieszyć :) Cały czas dokupuję nowe byliny z nadzieją, że kiedyś uda mi się stworzyć bylinową rabatę, która będzie sobie żyła własnym życiem. W ogrodzie
mamy jeszcze bardzo stary krzew róży czerwcowej – silnie wonnej – i to właśnie
płatki jej kwiatów znalazły się w moim cieście. To tylko płatki, a zupełnie
zmieniają charakter ciasta. Kiedyś robiłam już ciasto z różą i nektarynkami i
było równie pyszne :) Tym razem postawiłam na proste ciasto na oleju z
truskawkami (przepis z Małej Cukierenki). Ciasto jest przepyszne, pachnące jak
biszkopt i puszyste jak babka :) Pięknie pachnie truskawkami i różą. Wykonanie
banalne, a blacha ciasta solidna :) Polecam!
Składniki (na
ciasto w formie 25x35cm):
Ciasto:
340g mąki pszennej
200g cukru
200ml oleju rzepakowego
5 jajek
1 łyżka cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Dodatkowo:
450-500g świeżych truskawek
2 garście świeżych płatków wonnej (czerwcowej) róży
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 175oC (termoobieg).
Truskawki umyć, wykroić szypułki, pokroić na ćwiartki lub większe kostki.
Płatki róży przełożyć do dużej miski i wypłukać w zimnej wodzie, a następnie
odsączyć na ręczniku papierowym.
Ciasto: w misce wymieszać mąkę, proszek do
pieczenia i sól. W osobnym naczyniu ubić całe jajka z cukrem i cukrem
wanilinowym do białości. Następnie nie przerywając ubijania, powoli, cienkim strumieniem
wlewać olej. Na samym końcu zmniejszyć obroty miksera (lub w planetarnym
wymienić końcówkę) i wsypywać w kilku partiach mąkę. Na końcu jeszcze
przemieszać szpatułką i wylać do formy. Rozłożyć płatki róży i lekko powciskać
do ciasta. Na to wysypać truskawki i też je lekko docisnąć. Wstawić do
piekarnika i piec ok. 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i oprószyć
cukrem pudrem. Smacznego!
Truskawki i róża w cieście, brzmi wspaniale!
OdpowiedzUsuń