Idealny na gorące dni – zimny, orzeźwiający i nie za
słodki. Sernik na zimno. Kruchy spód, warstwa z jagodami leśnymi i warstwa cytrynowa. Tylko spód wymaga
pieczenia, a jeśli nie chce się Wam odpalać piekarnika w upał – zróbcie spód z
pokruszonych, pełnoziarnistych ciasteczek i roztopionego masła. Na targu można
jeszcze dorwać jagody leśne, więc nie wahajcie się ani chwili i koniecznie
upieczcie ten serniczek :) Nie będę się już rozpisywać zbytnio w ten upalny
dzień, po prostu zostawię Was z przepisem :)
Składniki (na
sernik w okrągłej formie 28cm):
Kruchy spód:
150g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli
Warstwa jagodowa:
500g sera twarogowego z kubka
250ml słodkiej śmietany 36%
200g leśnych jagód (borówek)
100g cukru
5 łyżeczek żelatyny w proszku
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Warstwa cytrynowa:
500g sera twarogowego z kubka
250g słodkiej śmietany 36%
100g (1 tabliczka) białej czekolady
50g cukru
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 duża cytryna (sok i otarta skórka)
Dodatkowo na
wierzch:
Garść borówek leśnych lub amerykańskich do dekoracji
Wykonanie:
Kruche ciasto: z podanych składników zagnieść
ciasto (można je zagniatać w misce, na stolnicy/blacie lub za pomocą miksera z
odpowiednią końcówką). Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtko i wymieszać by
połączyło się z mąką. Następnie dodać masło pokrojone na małe kawałeczki i
rozdrobnić palcami. Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Formę
wylepić ciastem (na równo, bez brzegów). Ponakłuwać widelcem i wstawić do
piekarnika. Piec na gotowo, aż ciasto będzie złoto-brązowe. Ciasto wyjąć z
piekarnika i ostudzić.
Ciasto można zrobić w tej samej foremce, w której był
pieczony spód (jeśli jest odpowiednio wysoka) lub można użyć regulowanego
rantu.
Masa jagodowa: żelatynę rozpuścić w ½ szklanki
gorącej wody. Ser twarogowy zmiksować z borówkami i połową cukru. Wlać rozpuszczoną
żelatynę i dokładnie wymieszać. Śmietanę
ubić na sztywno z resztą cukru, a następnie delikatnie wymieszać z masą jagodową. Masę wylać na kruchy spód i
wyrównać – można lekko uderzyć tortownicą o blat, żeby masa się wyrównała.
Wstawić do lodówki na pół godziny.
Masa cytrynowa: zetrzeć skórkę z cytryny, a
następnie zalać ją dwoma łyżkami wrzącej wody, żeby wyciągnąć jej kolor. Sok z
otartej cytryny wycisnąć i połączyć ze skórką. Żelatynę rozpuścić w 1/3
szklanki gorącej wody. Twaróg wymieszać z sokiem i skórką z cytryny. Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali i wymieszać z twarogiem. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem
wanilinowym. Połączyć z masą serową. Wylać na masę jagodową i wyrównać.
Chłodzić kilka godzin. Udekorować wg uznania – u mnie borówki świeże i mrożone,
plasterki cytryny i rozmaryn :) Wierzch przesmarowałam jeszcze odrobiną serka
zmiksowanego z jagodami, żeby nadać koloru :) Smacznego!
wspaniały sernik, bajeczne kolory:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńCzy jagody mogą być mrożone?
OdpowiedzUsuń