Uwielbiałam, jak babcia wracała ze sklepu ze świeżutką, pachnącą chałką. Wiedziałam, że
zaraz pójdzie w ruch dżem lub miód albo po prostu masło jak nie było nic innego
:) Mogłam zjeść dobrych kilka pajd, nie przejmując się wtedy niczym – jak to
dziecko. Do dziś mam sentyment do tego szczególnego i prostego wypieku. I
czasami właśnie lubię sobie zjeść kromeczkę świeżutkiej chałki z dobrej
piekarni, z masłem lub z serkiem wiejskim i dżemem. Zawsze marzyła mi się
domowa chałka, ale jakoś nie przekonywało mnie jej (z pozoru) skomplikowane
zaplatanie. Wystarczyło jednak poszperać i znalazłam filmik instruktażowy i
przepis na My Sweet World i już wiedziałam jak to robić :) Może nie wyszła
idealnie równa, bo już pod koniec mi się poplątały końce, ale za to jaka pyszna
! Mięciutka, chrupiąca i maślana, z dużą ilością kruszonki – pycha :) Polecam !
Składniki (na 1
chałkę):
Ciasto drożdżowe:
250g mąki pszennej
125ml mleka
125ml mleka
50g masła
40g cukru
25g świeżych drożdży
2 żółtka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
¼ łyżeczki soli
Kruszonka:
40g mąki pszennej
25g masła
25g cukru
½ łyżeczki cukru wanilinowego
Szczypta soli
Wykonanie:
Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier
i cukier wanilinowy. Drożdże umieścić w kubeczku, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę
mleka – mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Masło rozpuścić w rondelku, dodać
zimne mleko, a następnie rozczyn z drożdży – wymieszać. Wlać do suchych
składników i wyrobić gładkie ciasto. Można to zrobić ręcznie (wtedy dłużej) lub
specjalną końcówką miksera do zarabiania ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto
odstawić na półtorej godziny, aż zwiększy swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć
ciasto na blat i podzielić na 6 równych części. Każdą cześć uformować w
wałeczek długości ok. 25cm. Tutaj znajdziecie filmik jak zaplatać. Zaplecioną
chałkę ułożyć na blasze, na papierze do pieczenia i odstawić jeszcze na
godzinę.
W tym czasie można przygotować kruszonkę –
wszystkie składniki zagnieść palcami.
Piekarnik rozgrzać do 190oC. Wyrośniętą chałkę
posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać kruszonką. Wstawić do
piekarnika i piec ok. 15-18 minut (ale najlepiej obserwować). Wyjąć i
przestudzić. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz