Napiekłam sobie ostatnio pysznych ciasteczek owsianych :)
I wsadziłam do szklanej, zamykanej bomboniery, by co jakiś czas się raczyć
jednym ciasteczkiem. I wiecie co? Nie było się czym raczyć. Ciastka się
rozeszły w takim tempie, że pojemnik nie był już potrzebny :) Ciasteczka są przepyszne – chrupiące i pachnące, a więc
też kuszące. I mimo, że u nas rzadko da się coś uchować, zapewniam, że można je
przechowywać w pojemniku przez długi czas i dalej będą jak świeże. Można je też
bez problemu mrozić. Ciastka robi się szybko i można wprowadzić dowolne
modyfikacje – dodać inne bakalie, orzechy – dosłownie wszystko, byle by nie
przesadzić z ilością, żeby się nie rozpadały. Bardzo polecam !
Składniki (na
ok. 35 średnich ciastek):
2 szklanki płatków owsianych górskich
150g masła (o temperaturze pokojowej)
80g cukru
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Dodatkowo:
garść nasion słonecznika oraz garść sezamu
Wykonanie:
Przygotować dużą blachę do pieczenia – wyłożyć papierem
do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175oC (termoobieg).
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Wsypać
płatki owsiane i pozostałe nasiona. Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości.
Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku. Dodać suche składniki i
dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto ma być zwarte i gęste.
Ciasteczka można formować ręcznie (robić kuleczki z
ciasta, a następnie je spłaszczać na blasze) lub za pomocą obręczy, żeby
ciastka wychodziły idealnie okrągłe. Moje miały 5-6 cm średnicy. Ciastka nie muszą być układane w dużej
odległości, bo niezbyt rosną na boki. Blachę wstawić do piekarnika. Ciastka
piec ok. 15-20 minut, w zależności od tego, jak pieką Wasze piekarniki. Ciastka
mają być brązowo-złote. Po upieczeniu można je przechowywać przez długi czas w suchym miejscu w szczelnie zamykanym pojemniku, można też je mrozić. Jeśli ktoś lubi, można je polać czekoladą :) Smacznego!
wspaniałe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :) :)
Usuń