sobota, 15 grudnia 2012

Ptysie z suszoną morelą i puszystym kremem


Zaryzykowałam eksperyment. Tradycyjne ptysie wzbogaciłam o suszone morele oraz mascarpone jako dodatek do kremówki. Opłacało się. Wyszły genialne:) Chrupiące, a zarazem wilgotne w środku ciasto ptysiowe, puszysty krem i morele, które nadały lekkiej kwaśności całemu ciastku. Te małe pyszności wykonane są z ciasta parzonego i wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie należy do trudnych:)

Składniki na ok. 45 małych ptysi (wielkości jajka)

Ciasto parzone:
125ml wody
125ml mleka
100g masła
150g mąki
4 jajka
Łyżka cukru pudru
¼ łyżeczki soli

Krem:
200ml śmietanki 30% (musi być bardzo mocno schłodzona)
250g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Dodatkowo:
Jajko roztrzepane z łyżką mleka
Paczka suszonych, miękkich moreli (najlepsze są te z Lidla)
Cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Do rondla wlać mleko i wodę, dodać cukier, sól i masło. Podgrzewać do momentu lekkiego zagotowania cały czas mieszając (masło musi się całkowicie rozpuścić). Następnie wsypać całą mąkę i energicznie mieszać drewnianą (lub zwykłą) łyżką, aż ciasto będzie gładkie. Ucierać jeszcze przez moment, przerwać gdy na dnie garnka zacznie się robić biały osad, wtedy ciasto można przełożyć do miski. Jajka należy wbijać do masy pojedynczo, dokładnie mieszając łyżką, aby dokładnie połączyły się z masą (o wiele łatwiej jest na tym etapie posłużyć się mikserem i miksować jajka z masą na wolnych obrotach, gdyż mieszanie łyżką zajmuje więcej czasu i wymaga większego nakładu energii;) )
Gdy nasza masa ptysiowa jest już gotowa, włączyć piekarnik na 190oC. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką o szerokim otworze i wyciskać małe ptysie o średnicy 3-4cm. Ptysie posmarować pędzelkiem jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Włożyć do piekarnika i piec partiami ok. 12-15 minut, aż ptysie będą chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Ostudzić na kratce.
Zrobić krem – śmietankę kremówkę ubić mikserem na wysokich obrotach wsypując po jednej łyżce cukru pudru oraz cukier wanilinowy. Gdy śmietanka będzie już dobrze ubita i sztywna, dodawać po łyżce serka mascarpone i delikatnie miksować na niskich obrotach miksera. 
Ptysie przekroić na pół nożem, każdą morelę również przekroić na 2 plasterki (jeżeli wolicie więcej moreli to można włożyć całą morelkę do ptysia, ale wtedy będzie potrzebne więcej niż 1 paczka moreli). Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Do każdej połówki ptysia włożyć morelę i wycisnąć krem okrężnym ruchem. Przykryć drugą połówką ptysia i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego:)


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam każdy przepis ;) Jak następnym razem będziesz coś równie pysznego robiła, a nie będziesz miała z kim tych pyszności zjeść to daj znać, zjawię się...:D

    OdpowiedzUsuń