niedziela, 24 marca 2013

Sernik bez sera, czyli moja propozycja na Wielkanoc



 Przedstawiam Wam wspaniały sernik na bazie śmietany, i choć brak w nim sera, smakuje równie wybornie jak tradycyjny sernik z brzoskwiniami. Ciekawa alternatywa na Święta Wielkanocne. Sernik wyszedł pyszny – kruche ciasto, delikatna, bardzo kremowa masa, słodziutkie brzoskwinie. Z bitą śmietaną – jestem w raju. Przepis odkryłam u Domowej Cukierenki, którą serdecznie pozdrawiam:) Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, nie zawiedziecie się! 

Składniki (na ciasto w formie 25x35cm):

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki
½ szklanki cukru
250g masła
6 żółtek
1 opakowanie cukru wanilinowego

Masa śmietanowa:
4 kubki śmietany 18% (opakowania po 330g)
2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru)
6 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo: puszka brzoskwiń w syropie

Dekoracja: śmietanka kremówka 36%, jajka ozdobne

Wykonanie:

Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić w kosteczkę i wymieszać w misce z łyżką mąki pszennej (dzięki temu brzoskwinie nie opadną na sam dół w cieście). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200oC.
Kruche ciasto: mąkę przesiać na blat/stolnicę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i masło – posiekać nożem. Dodać żółtka i ponownie posiekać. Wyrobić ciasto rękoma. Podzielić na 2 równe części i wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć jedną część i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) tak, aby ciasto było równomiernie starte na całej powierzchni formy. Lekko docisnąć rękoma. Formę z ciastem wstawić do piekarnika i podpiekać, aż ciasto lekko się zezłości (ja niestety troszkę za krótko je podpiekłam). Wyjąć z piekarnika.
Masa śmietanowa: śmietanę zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniami. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć ze śmietaną. Masę wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć równomiernie drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika i piec (bez funkcji termoobiegu) ok. 1 godzinę i 10-15 minut (ważne – gdy góra sernika się podpiecze na brązowo-złoto – przykryć kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, co zapobiegnie przypalenia się wierzchu). Po upieczeniu, ciasto pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia.
Dekoracja: oprószyć cukrem pudrem, śmietankę kremówkę ubić z cukrem, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać formując gniazda. Dodatki mogą być dowolne – u mnie ozdobne jajeczka i perełki.

SMACZNEGO!




17 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie:) i te Twoje ozdoby:)
    ja wczoraj zrobiłam sernik z zajęć, ale oczywiście nie wyszedł mi taki super. xD jakiś taki mokry bardziej. jednak nie będę się raczej zbliżała do piekarnika. ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mon, te piekarniki konwekcyjno-parowe na zajęciach dają czadu:P potem w zwykłym piekarniku nic nie wychodzi tak samo:) ciasteczka kokosowe też były bardziej kruche na zajęciach:)

      Usuń
    2. może tak:) bo ja jakbym dała na 180 stopni w swoim piekarniku, to by się zjarał totalnie, więc kombinowałam i już nie wiem czy to wina sera, temperatury, czasu, wszystkiego czy bardziej fatum na mnie i moich wypiekach ciążącego. :D

      Usuń
  2. Ciekawa nowa wersja sernika :) no i wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękna dekoracja! A ciasto bardzo intrygujące, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda ślicznie, może skuszę się na Święta!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna propozycja! Prawdopodobnie wypróbuję na święta. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda super! Bardzo świątecznie i elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda to ciacho a'la serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie podany. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. fantastycznie wygląda! Muszę wypróbować przepis! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ślinka cieknie ,a i oprawa piękna !

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję bardzo wszystkim :) Również pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już same składniki powodują że czuć smak, zdjęcia idealnie prezentują ten smak. Super pomysł i na sernik i na podanie

    OdpowiedzUsuń