Czas na kolejne pyszne, letnie owoce! Czereśnie:). Mi osobiście najbardziej smakują jedzone prosto z drzewa. Natomiast jeśli chodzi o wypieki, to ciasto drożdżowe z czereśniami ma pod sobą wszystkie inne desery z czereśniami. Zawsze się śmiejemy w domu gdy robimy ranking „ciast drożdżowych z owocami”. U mnie na pierwszym miejscu znajduje się drożdżowe z czereśniami, śliwkami, borówkami, jabłkami i truskawkami:). Nie przewiduję drugich miejsc:). Reszta domowników ma podzielone zdania, aczkolwiek również borykają się z podobnym dylematem:).
Przepis na dzisiejsze ciasto z czereśniami jest prosty i
przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Ciasto drożdżowe jest niezwykle pulchne i
mięciutkie w środku, chrupkie na spodzie i brzegach. Tradycyjną kruszonkę
zastąpiłam zdrowszą wersją, a mianowicie użyłam mąki pszennej razowej.
Kruszonka wyszła pyszna i chrupiąca:). Ciasto drożdżowe, czereśnie i kruszonka.
Zestaw idealny:)
Składniki (na
ciasto w prostokątnej formie 25x35cm):
Ciasto drożdżowe:
300g mąki
100ml mleka
60g cukru
50g masła
50g drożdży
2 całe jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
¼ łyżeczki soli
Kruszonka:
100g mąki pszennej razowej
2 łyżki mąki pszennej (zwykłej)
70g masła
70g cukru
1 żółtko
½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
600g czereśni
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe: drożdże rozkruszyć do miski.
Zasypać cukrem i wymieszać (rozgnieść dokładnie, aż powstanie papka). W tym
czasie przelać mleko do rondelka, dodać masło i podgrzać, aż masło się rozpuści
(mieszanina ma być letnia). Mieszaninę wlać do rozpuszczonych drożdży.
Wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, a następnie mąkę – ponownie zamieszać
(najlepiej dużą łyżką – ciasto będzie gęste). Odstawić na 1 godzinę do
wyrośnięcia.
Kruszonka: masło rozpuścić. Mąkę połączyć z cukrem i
cynamonem – wymieszać. Wlać rozpuszczone masło, dodać żółtko i zagnieść
kruszonkę. Odstawić.
Przygotować blachę – wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik (z funkcją termoobiegu) rozgrzać do 190oC.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte, przełożyć go do formy i
rozprowadzić na całej blasze (ciasto będzie klejące – najlepiej rozprowadzać
ciasto maczając palce w wodzie). Na cieście ułożyć czereśnie i posypać
równomiernie kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec ok. pół godziny.
Wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem:). Smacznego!
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńczereśnie średnio, już wolę ze śliwkami :P ale kruszonka i ciasto drożdżowe. <3
OdpowiedzUsuńMoja babcia jest u nas mistrzem ciasta drożdżowego, więc muszę jej zaproponować taką wersję :)
OdpowiedzUsuń