Chyba każdy lubi torty tego rodzaju:). Lekkie, bez ciężkich margarynowych mas – takie, których spokojnie da się zjeść kilka kawałków:). Poza tym, połączenie bitej śmietany i truskawek zawsze dobrze smakuje, a z goframi zamiast biszkoptu to totalny strzał w dziesiątkę. Torcik piekłam z okazji urodzin kuzynki Julii. Bardzo smakował wszystkim gościom, których zaprosiła:). Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo tort jest naprawdę przepyszny!
Składniki (na tort w okrągłej
formie 26 cm):
10 gofrów wg tego przepisu (lub wg
swojego, jeśli wychodzą Wam gofry innego rozmiaru)
Masy:
1 l słodkiej śmietany 36%
4 łyżki cukru
4 łyżeczki cukru wanilinowego
3 kopiate łyżeczki żelatyny
500g truskawek (+ 4 łyżki cukru)
Dodatkowo – do wykończenia tortu:
500ml słodkiej śmietany 36%
2 łyżki cukru + 2 łyżeczki cukru
wanilinowego
Czerwony barwnik spożywczy – do
różyczek z bitej śmietany
Cukrowe serduszka – takie, jakie kiedyś
robiłam;)
Przygotować formę – dno
wyłożyć papierem do pieczenia.
Upiec gofry – wystudzić (nie
przejmujcie się, jeśli zmiękną – tym lepiej:)). Cztery gofry
ułożyć w formie, piąty poprzycinać tak, aby zapełnić boczne
luki (widoczne na zdjęciu tortu przed wykończeniem). Przygotować
tak samo kolejne gofry, które będą stanowiły górną warstwę
ciasta.
Masy: najpierw należy rozpuścić
żelatynę w gorącej wodzie (ok. 1/3 szklanki wody). Pozostawić do
przestudzenia. Słodką śmietankę (cały 1 litr) ubić na sztywno z
cukrem i cukrem wanilinowym (uwaga, żeby nie przebić!). Z ubitej
śmietany odłożyć 1/3 części – trafi ona do masy truskawkowej.
Pozostałą część bitej śmietany zacząć ponownie miksować na
wolniejszych obrotach miksera i wlać 5 łyżeczek przestudzonej
żelatyny (stopniowo, po jednej łyżeczce) – śmietanka i żelatyna
muszą się dokładnie połączyć. Przełożyć bitą śmietanę do
formy wyłożonej pierwszą warstwą gofrów, wyrównać.
Masa truskawkowa: obrane
truskawki zmiksować blenderem z 4 łyżkami cukru na mus. Do
odłożonej 1/3 bitej śmietany powoli wlewać zmiksowane truskawki,
aż bita śmietana i mus dokładnie się połączą. Do masy wlać
resztę żelatyny i dokładnie zmiksować (możecie dodać więcej żelatyny do masy truskawkowej jeśli "się Wam wleje" zbyt dużo do poprzedniej masy albo jeśli się boicie, że się nie zsiądzie). Gotową masę truskawkową
wylać na masę śmietankową –wygładzić powierzchnię. Na
wierzchu ułożyć drugą warstwę gofrów. Odstawić do lodówki,
żeby masy stężały – najlepiej na całą noc. Należy również
pamiętać, że tort nie może się chłodzić w lodówce pełnej
innych zapachów, m.in. szynki czy kiełbasy, wówczas otrzymamy tort
o cudownym aromacie stoiska mięsnego:).
Wykończenie tortu: słodką
śmietankę ubić z cukrami. Obłożyć tort bitą śmietaną,
pozostawiając w naczyniu część śmietany do ozdobienia.
Pozostawioną część połączyć z odrobiną czerwonego (lub
innego) barwnika spożywczego – wystarczy dosłownie minimalna
ilość aby powstał ładny, różowy kolor. Przełożyć do szprycy
z końcówką „gwiazdką” i wyciskać różyczki. Ja swój tort
dodatkowo przyozdobiłam cukrowymi serduszkami i zrobiłam napis z
kakaowego lukru. Tort schłodzić przez ok. godzinę w lodówce.
Smacznego!
Oto tort w całej okazałości:)
czyli kuzynka zadowolona?:) mówiłam, że jest super:) na pewno smakował bosko z tymi goframi..
OdpowiedzUsuńale pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Jaki boski tort... Prawie sam puszysty krem! Cudo! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTORT REWELACYJNY ,TAKIEGO JESZCZE NIE JADLAM PYCHOTKA :)
OdpowiedzUsuń