czwartek, 20 czerwca 2013

Tort truskawkowo - śmietankowy



Chyba każdy lubi torty tego rodzaju:). Lekkie, bez ciężkich margarynowych mas – takie, których spokojnie da się zjeść kilka kawałków:). Poza tym, połączenie bitej śmietany i truskawek zawsze dobrze smakuje, a z goframi zamiast biszkoptu to totalny strzał w dziesiątkę. Torcik piekłam z okazji urodzin kuzynki Julii. Bardzo smakował wszystkim gościom, których zaprosiła:). Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo tort jest naprawdę przepyszny!

Składniki (na tort w okrągłej formie 26 cm):

10 gofrów wg tego przepisu (lub wg swojego, jeśli wychodzą Wam gofry innego rozmiaru)

Masy:

1 l słodkiej śmietany 36%
4 łyżki cukru
4 łyżeczki cukru wanilinowego
3 kopiate łyżeczki żelatyny
500g truskawek (+ 4 łyżki cukru)

Dodatkowo – do wykończenia tortu:

500ml słodkiej śmietany 36%
2 łyżki cukru + 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Czerwony barwnik spożywczy – do różyczek z bitej śmietany
Cukrowe serduszka – takie, jakie kiedyś robiłam;)


Wykonanie:

Przygotować formę – dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Upiec gofry – wystudzić (nie przejmujcie się, jeśli zmiękną – tym lepiej:)). Cztery gofry ułożyć w formie, piąty poprzycinać tak, aby zapełnić boczne luki (widoczne na zdjęciu tortu przed wykończeniem). Przygotować tak samo kolejne gofry, które będą stanowiły górną warstwę ciasta.


Masy: najpierw należy rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie (ok. 1/3 szklanki wody). Pozostawić do przestudzenia. Słodką śmietankę (cały 1 litr) ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym (uwaga, żeby nie przebić!). Z ubitej śmietany odłożyć 1/3 części – trafi ona do masy truskawkowej. Pozostałą część bitej śmietany zacząć ponownie miksować na wolniejszych obrotach miksera i wlać 5 łyżeczek przestudzonej żelatyny (stopniowo, po jednej łyżeczce) – śmietanka i żelatyna muszą się dokładnie połączyć. Przełożyć bitą śmietanę do formy wyłożonej pierwszą warstwą gofrów, wyrównać.
Masa truskawkowa: obrane truskawki zmiksować blenderem z 4 łyżkami cukru na mus. Do odłożonej 1/3 bitej śmietany powoli wlewać zmiksowane truskawki, aż bita śmietana i mus dokładnie się połączą. Do masy wlać resztę żelatyny i dokładnie zmiksować (możecie dodać więcej żelatyny do masy truskawkowej jeśli "się Wam wleje" zbyt dużo do poprzedniej masy albo jeśli się boicie, że się nie zsiądzie). Gotową masę truskawkową wylać na masę śmietankową –wygładzić powierzchnię. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę gofrów. Odstawić do lodówki, żeby masy stężały – najlepiej na całą noc. Należy również pamiętać, że tort nie może się chłodzić w lodówce pełnej innych zapachów, m.in. szynki czy kiełbasy, wówczas otrzymamy tort o cudownym aromacie stoiska mięsnego:).

Wykończenie tortu: słodką śmietankę ubić z cukrami. Obłożyć tort bitą śmietaną, pozostawiając w naczyniu część śmietany do ozdobienia. Pozostawioną część połączyć z odrobiną czerwonego (lub innego) barwnika spożywczego – wystarczy dosłownie minimalna ilość aby powstał ładny, różowy kolor. Przełożyć do szprycy z końcówką „gwiazdką” i wyciskać różyczki. Ja swój tort dodatkowo przyozdobiłam cukrowymi serduszkami i zrobiłam napis z kakaowego lukru. Tort schłodzić przez ok. godzinę w lodówce. Smacznego!

Oto tort w całej okazałości:)


Desery z truskawkami

4 komentarze:

  1. czyli kuzynka zadowolona?:) mówiłam, że jest super:) na pewno smakował bosko z tymi goframi..

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pięknie wygląda!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki boski tort... Prawie sam puszysty krem! Cudo! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. TORT REWELACYJNY ,TAKIEGO JESZCZE NIE JADLAM PYCHOTKA :)

    OdpowiedzUsuń