Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców. Uwielbiam je zarówno surowe, jak i w postaci konfitur czy też nadzienia do wyrobów cukierniczych. Te kwaskowe owoce idealnie kontrastują ze słodkimi ciastami. Można by rzec, że w jakimś stopniu je ożywiają. Nie tylko smakiem, ale i pięknym, purpurowym kolorem. Dzisiaj przedstawiam strudel z wiśniami w roli głównej. I powiem Wam, że jest to jeden z lepszych wypieków, jakie ostatnio robiłam. Ciasto strudlowe na pierwszy rzut oka – nijakie. Lecz po upieczeniu rozwiewa wszelkie wątpliwości. Chrupiące ciasto, przesiąknięte aromatem masła i cynamonu, orzechy i orzeźwiające, kwaskowate wiśnie. Zamiast napisać, że „zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto”, powiem tylko tyle, że upiekłam dwie duże sztuki i obie zniknęły w jeden dzień;)
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej
125ml wody
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta soli
Nadzienie:
500g świeżych wiśni (jak najciemniejszych – będą najsłodsze)
50g obranych orzechów włoskich
100g cukru
1 łyżeczka cynamonu
125g masła
Wykonanie:
W miseczce ubić jajko z wodą, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlewać po trochu mieszanki wody i jajka, za każdym razem mieszając małą łyżeczką, aż porcja płynu zostanie wchłonięta przez mąkę. Gdy cały płyn zostanie połączony z mąką, solidnie oprószyć blat/stolnicę mąką i wyłożyć połączone składniki z miski. Co jakiś czas podsypując mąką, wyrabiać ciasto rękoma przez minimum 5 minut. Ciasto powinno być zwarte. Uformować kulę i odstawić pod przykryciem na 30 minut.
W tym czasie wydrylować wiśnie, posiekać orzechy, rozpuścić w rondelku masło, cukier dokładnie połączyć z cynamonem.
Gdy minie 30 minut, rozgrzać piekarnik do 190oC. Dużą blachę (najlepiej tą od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Potrzebna będzie duża powierzchnia do wałkowania ciasta. Oprószyć powierzchnię i wałek mąką. Ciasto rozwałkować bardzo cieniutko (na grubość ok. 2mm) na kształt przypominający prostokąt. Na powierzchni ciasta rozsmarować (pędzelkiem) 3/4 rozpuszczonego masła. Na masło równomiernie wysypać cukier z cynamonem i orzechy. Następnie wyłożyć wiśnie (przy boku, od którego zaczniemy zwijać, należy ułożyć szereg wiśni, aby strudel miał środek pełny wiśni). Zwijać strudel wzdłuż dłuższego boku.
Gdy będzie zwinięty do końca, uformować rogala i delikatnie przenieść na blachę. Wierzch dokładnie posmarować (pędzelkiem) resztą rozpuszczonego masła. Wierzch posypać garstką cukru. Wstawić do piekarnika i piec ok 30-40 minut (termoobieg), aż ciasto będzie chrupiące i ładnie się zezłoci. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Kroić na plastry. Smacznego!:)
ależ to musi być dobreee...
OdpowiedzUsuńCieniutkie ciasto i dużo wiśni, pyycha... ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńStrudlowe ciasto trochę mnie przeraża... Ale jest tak pyszne, że w końcu się przemogę :)
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuje z wiśniami :)
Ja też robiłam pierwszy raz i wyszedł:) Nie ma się czego bać:) Pozdrawiam serdecznie:)
Usuń