Dosyć nietypowe zastosowanie śliwek. Tak, w tym roku to nie placek drożdżowy był pierwszym deserem, do którego zostały użyte śliwki:).
Tego lata śliwki w moim ogrodzie niezbyt obrodziły, do tego
połowa jest robaczywa. Udało mi się nazbierać niecały kilogram, z czego
połowę musiałam wyrzucić. W związku z tak małą ich ilością, postanowiłam użyć
ich do lodów. A że śliwki idealnie komponują się z rumem, powstały lody
śliwkowo-rumowe. Wspaniałe, owocowe, z delikatnym smaczkiem rumu. Najbardziej w
lodach lubię właśnie to, że można im nadać każdy smak:). Zapraszam!
Składniki (na ok. 1l lodów):
250ml mleka 2%tł.
250ml słodkiej śmietany 30%
1 jajko
5 łyżek cukru
50ml brązowego rumu
450g dojrzałych śliwek węgierek
2 pełne łyżki cukru
Wykonanie:
Jajko utrzeć z cukrem. Do rondelka wlać mleko. Podgrzewać,
aż z mleka zacznie ulatniać się para wodna (nie dopuścić do zagotowania mleka).
Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem na ubite z cukrem jajko ciągle
mieszając trzepaczką. Jajko powinno się połączyć z mlekiem w jednolity, rzadki
płyn. Przykryć pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia, mocno schłodzić
(najlepiej całą noc w lodówce).
Śliwki włożyć do rondla, zasypać 2 łyżkami cukru i podgrzewać na średnim ogniu. Gotować do
momentu, aż śliwki staną się bardzo miękkie i wytworzy się spora ilość soku.
Śliwki przecedzić. Sok pozostawić w kubeczku, a śliwki zmiksować blenderem na
papkę. Zarówno sok, jak i śliwkową papkę - wystudzić.
Do zimnej mieszanki mleka i jajek dodać słodką śmietanę i
rum. Całość wlać do rondla ze zmiksowanymi śliwkami i dokładnie wymieszać.
Mieszanka jest gotowa do ukręcenia w maszynce do lodów. Dalej postępować wg
instrukcji maszynki do lodów (moje lody się kręciły ok. pół godziny).
Do pojemnika przełożyć 1/3 lodów, zrobić łyżeczką
„esy-floresy” i wypełnić je częścią pozostałego ze śliwek, odłożonego soku. Tak
samo zrobić jeszcze 2 razy z resztą masy i soku (na samej górze ma być sok).
Zamrozić. Po wyciągnięciu lodów, nabrane kulki będą miały piękne czerwonawe wzorki powstałe przez sok śliwkowy:).
Wyjąć z zamrażarki 10 minut przed konsumpcją, aby lody zmiękły.
Wyjąć z zamrażarki 10 minut przed konsumpcją, aby lody zmiękły.
ale bym zjadła takie:)
OdpowiedzUsuń