czwartek, 5 września 2013

Lody śliwkowo-rumowe



Dosyć nietypowe zastosowanie śliwek. Tak, w tym roku to nie placek drożdżowy był pierwszym deserem, do którego zostały użyte śliwki:).
Tego lata śliwki w moim ogrodzie niezbyt obrodziły, do tego połowa jest robaczywa. Udało mi się nazbierać niecały kilogram, z czego połowę musiałam wyrzucić. W związku z tak małą ich ilością, postanowiłam użyć ich do lodów. A że śliwki idealnie komponują się z rumem, powstały lody śliwkowo-rumowe. Wspaniałe, owocowe, z delikatnym smaczkiem rumu. Najbardziej w lodach lubię właśnie to, że można im nadać każdy smak:). Zapraszam!

Składniki (na ok. 1l lodów):

250ml mleka 2%tł.
250ml słodkiej śmietany 30%
1 jajko
5 łyżek cukru
50ml brązowego rumu

450g dojrzałych śliwek węgierek
2 pełne łyżki cukru


Wykonanie:

Jajko utrzeć z cukrem. Do rondelka wlać mleko. Podgrzewać, aż z mleka zacznie ulatniać się para wodna (nie dopuścić do zagotowania mleka). Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem na ubite z cukrem jajko ciągle mieszając trzepaczką. Jajko powinno się połączyć z mlekiem w jednolity, rzadki płyn. Przykryć pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia, mocno schłodzić (najlepiej całą noc w lodówce).
Śliwki włożyć do rondla, zasypać 2 łyżkami cukru i podgrzewać na średnim ogniu. Gotować do momentu, aż śliwki staną się bardzo miękkie i wytworzy się spora ilość soku. Śliwki przecedzić. Sok pozostawić w kubeczku, a śliwki zmiksować blenderem na papkę. Zarówno sok, jak i śliwkową papkę - wystudzić.
Do zimnej mieszanki mleka i jajek dodać słodką śmietanę i rum. Całość wlać do rondla ze zmiksowanymi śliwkami i dokładnie wymieszać. Mieszanka jest gotowa do ukręcenia w maszynce do lodów. Dalej postępować wg instrukcji maszynki do lodów (moje lody się kręciły ok. pół godziny).

Do pojemnika przełożyć 1/3 lodów, zrobić łyżeczką „esy-floresy” i wypełnić je częścią pozostałego ze śliwek, odłożonego soku. Tak samo zrobić jeszcze 2 razy z resztą masy i soku (na samej górze ma być sok). Zamrozić. Po wyciągnięciu lodów, nabrane kulki będą miały piękne czerwonawe wzorki powstałe przez sok śliwkowy:).
Wyjąć z zamrażarki 10 minut przed konsumpcją, aby lody zmiękły.


1 komentarz: