Zarówno ja, jak i wszyscy domownicy bardzo lubimy te pierogi. Najlepiej smakują polane stopionym masłem i posypane cukrem. Do tego są szybkie i proste w wykonaniu. Do swoich leniwych dodaję łyżkę otrąb pszennych ze względu na zapierający charakter potrawy. Czasami dodaję również świeże, sezonowe owoce lub starte i podsmażone z cynamonem jabłka w zimie:).
Składniki (na ok.
35 sztuk):
Ciasto:
275g sera twarogowego chudego
1 niepełna szklanka mąki
1 jajko
1 łyżka otrąb pszennych
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Uwaga: szklanka - o pojemności 250ml
Masło cynamonowe:
1 spora łyżka masła
¼ łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Włożyć do miski wszystkie składniki. Rozgnieść i wymieszać
łyżką, aż powstaną duże grudki. Następnie zagnieść ręką ciasto (nie powinno się
bardzo kleić do rąk). Uformować kulę i podzielić ją na 4 części. Z każdej
części uformować wałek o średnicy pięciozłotówki. Każdy wałek pociąć nożem na
romby.
Surowe pierogi wrzucać na wrzącą wodę (z dodatkiem szczypty soli).
Gotować ok. 6-7 minut, aż pierogi wypłyną i trochę „spuchną” ;).
Aby zrobić masło cynamonowe, wystarczy rozpuścić w rondelku
łyżkę masła, dodać cynamon i wymieszać.
Odcedzone pierogi polać masłem i gotowe! :)
Czasami robię do
pierogów zimny sos na bazie jogurtu:
300g jogurtu greckiego
3 łyżeczki cukru
¼ łyżeczki cynamonu
6 kropel olejku rumowego
Wszystkie składniki wymieszać.
dziękuję:)
OdpowiedzUsuńOh la la! Ubóstwiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
ja jestem leniwcem, a pierogów leniwych nie lubię, dziwna sprawa. ;p
OdpowiedzUsuń