Czekolada, czekolada, czekolada! Jeszcze niedawno zarzekałam się, że nie polubię ciast czekoladowych a tu proszę! Nie mogę przestać wymyślać coraz to nowszych pomysłów na wypieki czekoladowe:). Dodatkowo zakochałam się w kolorystyce. Ciemne ciasto czekoladowe genialnie kontrastuje z żywymi kolorami kremów czy pozostałych dodatków.
Dzisiaj przedstawiam tort czekoladowo-wiśniowy, który powstał z okazji pierwszych urodzin Różowej Patery:). Torcik jest przepyszny. Ciasto czekoladowe jest niesamowicie delikatne i wilgotne, a krem z mascarpone i dżemu wiśniowego idealnie z nim kontrastuje. Wiśniówkowy lukier dodatkowo wzbogaca smak, a cukrowe perełki nadają urodzinowy wygląd:). Serdecznie zapraszam! :)
Składniki (na tort
w okrągłej formie 20cm):
Ciasto czekoladowe:
1 i ¼ szklanki mąki pszennej
1 i ½ szklanki cukru
3/4 szklanki gorzkiego kakao
2 jajka
1 szklanka maślanki
½ szklanki wiśniówki
½ szklanki oleju
½ szklanki gorącej wody
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Krem wiśniowy:
250g serka mascarpone
3 kopiate łyżki dżemu wiśniowego
Wiśniówkowy lukier:
220g cukru pudru
2 łyżki wiśniówki
1 białko
Odrobina czerwonego barwnika spożywczego
Dodatkowo:
kolorowe ozdóbki do ciast
Wykonanie:
Przygotować okrągłą formę – wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzać do 180oC.
Ciasto czekoladowe: do naczynia przesiać mąkę, kakao,
proszek do pieczenia i sodę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i sól – dokładnie wymieszać
wszystkie składniki, aby powstał proszek o jednolitym kolorze. W osobnym
naczyniu rozmieszać jajka z olejem. Dodać maślankę i wszystko razem wymieszać. Do
suchych składników wlać mieszankę jajek, oleju i maślanki i zmiksować. Następnie
dodać wiśniówkę i ponownie zmiksować. Na samym końcu dodać gorącą wodę i
jeszcze raz zmiksować. Ciasto powinno być płynne, lejące. Pamiętajcie, aby
przed wlaniem do formy sprawdzić, czy część składników nie zalega na dnie
naczynia – jeśli tak, to należy po prostu jeszcze raz dokładnie zamieszać. Surowe
ciasto wlać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut do tzw. suchego
patyczka. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku przy uchylonych
drzwiczkach jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić.
Krem: mascarpone połączyć z dżemem – tyle w tym
temacie:).
Przełożenie tortu: tort przeciąć na 2 blaty. Wyłożyć
krem, rozsmarować i przykryć drugim blatem.
Lukier: białko ubić na sztywno. Dodać cukier puder i
wiśniówkę i dokładnie wymieszać. Tort umieścić na kratce i polać lukrem. Posypać
ozdóbkami. Pozostawić do zastygnięcia lukru. Gotowe! Smacznego!
Śliczny C wyszedł :) I kolorystycznie pasuje do bloga i okazji :)
OdpowiedzUsuńGratulacje z okazji rocznicy :)
Tort obłędny. Zjadałbym kawałek.
OdpowiedzUsuńŻyczę dalszych sukcesów :)
ciężkie, czekoladowe ciasto. uroczy krem różowy... taki tort syty, słodki, niebywale kuszący i grzeszny!
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za piękne życzenia ! :*
OdpowiedzUsuńJaki wymiar formy?
OdpowiedzUsuńWitam, forma 20 cm średnicy. Zawsze jest napisane przy składnikach jaki użyłam wymiar formy:). Pozdrawiam:)
UsuńRzeczywiście, nie zauważyłam ;) Dziękuję ;)
OdpowiedzUsuń