środa, 18 grudnia 2013

Tradycyjne rogaliki orzechowe



To jedne z najbardziej popularnych i lubianych ciasteczek pieczonych w okresie świąt. Ich smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa, kiedy to w czasie świąt szło się w odwiedziny do ciotek czy babci…i zawsze tam były rogaliki orzechowe. Wciąż poszukuję przepisu idealnego, który w stu procentach odda smak tych rogalików. Na razie jestem bliska ideału, lecz będę szukać dalej. Z pewnością kluczową rolę odgrywają tutaj orzechy włoskie i to od nich zależy czy nasze ciasteczka będą wyśmienite, czy tylko dobre. Nie mniej jednak zapraszam do wypróbowania mojego przepisu, który rzeczywiście pozwala na upieczenie przepysznych, kruchutkich orzechowych rogalików:).


Składniki (na ponad 100 rogalików):

Ciasto:
200g mąki pszennej
150g zmielonych orzechów włoskich
100g cukru pudru
200g masła
2 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego (32g)


Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski. Dodać orzechy, cukier puder i cukier wanilinowy – wymieszać. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz żółtka. Całość wymieszać łyżką na tyle, na ile się da, a później – albo wyłożyć na posypany mąką blat/stolnicę, albo pozostawić w misce i podsypując lekko mąką wyrobić gładkie ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią i wstawić na parę godzin do lodówki, aż całkowicie się wychłodzi (ciasto spokojnie można zagnieść wieczorem i pozostawić do dnia następnego w lodówce).
Po wyjęciu z lodówki, rozgrzać piekarnik do 190oC (funkcja pieczenia góra-dół, bez termoobiegu). Duże blachy – najlepiej te od piekarnika – wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta odcinać małe kawałki i formować je w podłużny wałek ( to od Was zależy jaki gruby wałek zrobicie – im grubszy – tym rogaliki będą większe, a im cieńszy – tym bardziej drobne). Wałek pokroić na mniejsze podłużne odcinki. 


Każdy odcinek uformować w rogalik – najlepiej nakładając kawałek ciasta na palec i zaginać. Można lekko uformować końcówki rogalika, aby były spiczaste. Uformowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec, aż rogaliki nabiorą brązowo-złotego koloru (ok. 10 minut, ale lepiej pilnujcie i podglądajcie, bo różne piekarniki różnie pieką). Wyjąć i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. 


Ciasteczka spokojnie można przechowywać w blaszanych puszkach przez kilka tygodni. Smacznego!



22 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie, jutro będę piec :]
    Jakiej długości odcinki mniej więcej ciachać żeby z tej porcji wyszła podana ilość ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odcinki długości 4-5 cm i grubości mniej więcej takiej jak "grubszy" długopis :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. uwielbiam te ciasteczka :) też mam zamiar je zrobić na Święta :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Torska Katarzyna18 marca 2015 20:43

    Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis ja beda z mama robila na te świeta

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje są juz w piekarniku. Niemogę sie doczekac efektu.

    OdpowiedzUsuń
  7. W takim razie trzymam kciuki :) daj znać jak wyszły :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo dobry przepis. Właśnie też szukałam przepisu na rogaliki orzechowe o smaku zbliżonym do znanego mi z dzieciństwa, a te są bardzo podobne :) super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Tobie również przypominają "ten właściwy smak" :) Ale mam wrażenie, że te najlepsze jeszcze przede mną do zrobienia:)Gdzieś czeka na nas przepis idealny :) pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Mam pytanko w czym zmielić orzechy

      Usuń
  9. Ja piekę takie rogaliki w/g przepisu mojej babci, której wypieki zawsze były doskonałe:
    40 dag mąki
    10 dag cukru
    10 dag orzechów (zmielonych rzecz jasna)
    4 żółtka jajek ugotowanych na twardo
    paczka masła

    Zawsze mnie te ugotowane żółtka dziwiły, ale widocznie tak ma być bo rogaliki mogę polecić jako pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Chcialam właśnie upiec rogaliki ale ciasto bardzo sie kruszy nie można z niego nic zrobić.Da sie go uratować ? co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, być może ciasto było zbyt zimne w momencie formowania, normalnie ciasto powinno być tłuste i miękkie. Ciasto można ogrzać dłońmi odrywając kawałeczek i ugniatać go przez chwilę. A trzymała się Pani ściśle proporcji? Mi czasami zdarza się przez zamyślenie dać do różnych rzeczy więcej mąki i wtedy też kaplica, muszę robić od nowa :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  11. Pieke bez zoltek i sa super! Ale wyprobuje z ugotowanymi zoltkami...!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Piekę te rogaliki od lat, tylko zamiast maki pszennej używam krupczatki

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy żółtka maja byś surowe czy ugotowane na twardo ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Różowa Patera19 lipca 2022 17:42

    Surowe :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak długo można przechowywać te ciasteczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różowa Patera Anna Pisulak-Kubica12 grudnia 2023 18:49

      Zamknięte szczelnie w pojemniku w chłodnym miejscu spokojnie miesiąc, można też zamrozić (też szczelnie zamknięte) :)

      Usuń