Już dawno miałam na nie ochotę:). Przepis na nie znalazłam na stronie Lekko w kuchni i odrobinę go zmodyfikowałam. Treściwe, bardzo pożywne placuszki, na długo dają uczucie sytości. Do tego bardzo zdrowe – płatki owsiane, mąka razowa, żurawina. Kto lubi słodkie śniadania, koniecznie powinien je wypróbować:). Jako dodatek, do placków można dodać serek naturalny lub świeże owoce. Dżemy zdecydowanie przesłodzą placki. Naturalna słodycz żurawiny w zupełności wystarczy, a pamiętajmy, że po upieczeniu posypujemy je także cukrem pudrem. Świeże owoce pozwolą przełamać ich słodki smak. Kolejny poranek i kolejny pomysł na śniadanie:). Zapraszam!
Składniki (na ok.
12 średnich placuszków):
1 szklanka płatków owsianych zwykłych/górskich
¼ szklanki mąki razowej (50g) – użyłam pszennej razowej
300g jogurtu naturalnego (użyłam kefiru)
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka sody
100g suszonej żurawiny
Wykonanie:
Płatki owsiane zalać jogurtem/kefirem, wymieszać i odstawić
na pół godziny, aż płatki zmiękną. Po tym czasie dodać jajko i oliwę –
wymieszać. Mąkę i sodę wymieszać i dodać do pozostałych składników. Suszoną
żurawinę posiekać na drobniejsze kawałki, dodać do reszty i wymieszać.
Patelnię
dosłownie ”musnąć” olejem (za pomocą pędzelka) i rozgrzać. Nakładać ciasto –
placki nie powinny być grube, gdyż i tak spuchną z powodu dodatku sody:).
Powinny być raczej cienkie. Po nałożeniu ciasta, od razu zmniejszyć
płomień na najmniejszy, przykryć
patelnię pokrywką i smażyć do momentu, aż góra placków się zetnie (trzeba podglądać).
Placki obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę. Gotowe placki
oprószyć cukrem pudrem. Jem je bez dodatków (oczywiście w towarzystwie kubka mleka:)) – dzięki żurawinie są odpowiednio
słodkie:). Smacznego!
Takie placuszki na śniadanie to marzenia każdego łakomczucha ( a ja się do nich zaliczam jak nic) :)
OdpowiedzUsuńPyszne! Wypróbowane dziś rano, z braku żurawiny dodałam rodzynki i orzechy włoskie -wyszły wspaniałe :))))) Nawet mój mąż się zajadał - prosimy o więcej takich "zdrowych" przepisów ;)
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to słyszeć:) Z pewnością pojawią się nowe, ciekawe przepisy:) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńMozna upiec w piekarniku zamiast smazyc??
OdpowiedzUsuńNiestety nie próbowałam ich piec w piekarniku, być może wyjdą, ale gwarancji nie daję. Pozdrawiam:)
Usuń