Cóż powiedzieć, był tak dobry, że zniknął w mgnieniu oka. Sernik ten piekłam kiedyś na przyjęcie rodzinne i już wtedy zyskał wielu fanów. Jednak przepisu nie zapisałam, gdyż nie posiadałam jeszcze wtedy bloga, więc nie przejmowałam się specjalnie tym, że recepturę trzeba zapisać, a już o odmierzaniu składników nie wspomnę. Wszystko się robiło „na oko” – i też było:). Zmobilizowałam się jednak i tak oto powstał. Wspaniały, pachnący karmelem i krówkami. Wszystko za sprawą kuzynki i jej męża, którzy przyjechali do nas z Krakowa, a wiem, że to im właśnie bardzo smakował kiedyś ten sernik. Musiałam go zrobić:). Dla niektórych sernik wydawać się może zbyt niski, jednak podczas pieczenia prawie „uciekł” z tortownicy, więc strach pomyśleć co by było, gdyby piec go w mniejszej formie:). Nikomu jednak to nie przeszkadzało, wszyscy jedli ze smakiem. Sernik jest naprawdę pyszny i aromatyczny. Na drugi dzień chyba jeszcze lepszy, gdyż karmelowy cukier puder łączy się z polewą krówkową, cukierki również oddają swój aromat i wszystko przechodzi sobą. Gorąco polecam!
Składniki (na
sernik w okrągłej formie 30cm):
Spód:
200g maślanych ciastek
5 cukierków krówek
3 łyżki słodkiej śmietany 30%
1 kopiata łyżeczka masła
Masa serowa:
1kg sera twarogowego kubkowego (u mnie o zawartości 7,5%tł.)
1 puszka (510g) gotowej masy kajmakowej
250g sera mascarpone
3 całe jajka (L)
2 żółtka (L)
50g skrobi ziemniaczanej
40g mąki pszennej
4 cukierki krówki (można dodać więcej:))
Polewa:
5 cukierków krówek
2 łyżki słodkiej śmietany 30%
1 łyżeczka masła (niezbyt kopiata)
Karmelowy cukier
puder:
50g cukierków karmelowych (podobnych jak te "zakręcone", które widać na zdjęciach)
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
cukierki karmelowe do ozdoby
Wykonanie:
Przygotować odpinaną tortownicę – wyłożyć papierem do
pieczenia, a boki posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180oC
(termoobieg).
Spód: ciastka rozkruszyć w blenderze. Krówki posiekać
i wrzucić do rondla. Dodać masło. Mieszać wszystko, aż cukierki się
rozpuszczą (nie muszą dokładnie się rozpuścić, mogą być widoczne grudki). W tym
momencie dodać słodką śmietanę. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać
pokruszone ciastka i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy i rozłożyć
na całej powierzchni. Docisnąć palcami.
Masa serowa: ser mascarpone utrzeć z żółtkami, a
następnie z całymi jajkami. Dodawać po sporej łyżce masy kajmakowej i dalej
ucierać. Następnie zmiksować z przesianą mąką i skrobią ziemniaczaną. Otrzymaną mieszankę dodawać stopniowo do sera twarogowego i ucierać, aż powstanie
jednolita masa. Na samym końcu do masy serowej dodać posiekane krówki –
wszystko razem wymieszać i wylać na wcześniej przygotowany spód. Wstawić do
piekarnika i piec ok. godzinę ( sernik powinien urosnąć niczym Kopiec Kościuszki,
po czym opadnie i wróci do pierwotnych rozmiarów:). Studzić przy otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Polewa: polewę karmelową robi się tak samo jak przy
robieniu spodu, czyli rozpuszcza się krówki z masłem, następnie dodaje się
śmietanę. Gorącą polewą polać wierzch sernika tworząc okręgi. Jeśli wolicie więcej polewy na wierzchu, zróbcie ją z podwójnej porcji.
Karmelowy cukier puder: cukierki karmelowe wraz z
cukrem pudrem zmiksować w blenderze na proszek.
Proszek przełożyć na sitko i posypać
sernik. Wierzch udekorować cukierkami. Smacznego!
Pyyyysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńO mniam, ależ to musiało być dobre... :)
OdpowiedzUsuń