wtorek, 15 kwietnia 2014

Proste i chrupiące ciasteczka serowe z cukrem



Gdy po raz pierwszy zobaczyłam te ciasteczka, od razu wiedziałam, że muszę je zrobić:). Nie dość, że przepis należy do kategorii najłatwiejszych, to jeszcze nie wymaga wielu składników. A że miałam akurat nadmiar rozpoczętych opakowań twarogów w lodówce, postanowiłam, że połączę przyjemne z pożytecznym i nie dość, że nie dopuszczę do zmarnowania składników to jeszcze upichcę cos pysznego:). Małe, chrupiące, można je wypiec bardziej lub mniej, w zależności co kto lubi. Mocniej przypieczone mają bardziej wyrazisty smak – moim zdaniem lepszy od tych bledszych. Ja wykonałam ciasteczka w wersji na słodko i z cukrem (jak tutaj - w oryginale), ale już w głowie świta mi pomysł na ich słoną alternatywę. Odrobina parmezanu? Masło czosnkowe? Hmm mam nad czym myśleć:). Tymczasem zapraszam do zapoznania się z wersją na słodko:). 


Składniki (na 2 blachy drobnych ciasteczek):

250g mąki pszennej
250g sera twarogowego półtłustego
250g masła (w temperaturze pokojowej)

Dodatkowo: cukier zwykły do maczania ciasteczek


Wykonanie:

Przygotować dużą blachę (najlepiej tą z kompletu piekarnika). Wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180oC.
Ciasto: mąkę przesiać do miski lub na blat/stolnicę. Dodać masło – posiekać. Dodać ser twarogowy i wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Blat/ stolnicę oprószyć mąką. Odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość ok. 2-3 mm. Ciasto ciąć za pomocą radełka najpierw na paski, a następnie na romby. Każde ciasteczko położyć lepiącą stroną na cukrze, by się do nich dokładni przylepił. 


Następnie ciasteczka cukrem do góry układać na blasze. Piec, aż się zezłocą lub lekko zbrązowieją (takie bardziej mi smakują). Wyjąć z piekarnika i ostudzić (choć mi osobiście smakują jeszcze ciepłe:)). Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego:). 

Na talerzu, po lewej stronie znajdują się ciasteczka blade, a po prawej te bardziej przypieczone.


11 komentarzy:

  1. swietne zapisuję sobie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają super! podejrzewam, że tak dobrze jak wyglądają, tak też smakują. ;) trzeba będzie wypróbować. :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie! Muszę koniecznie wypróbować :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie: http://zgrabnegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam-rewelacja !

    OdpowiedzUsuń
  5. Skoro ten przepis jest tak prosty to z przyjemnością go wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję wszystkim za miłe słowa :) Cieszę się, że się Wam spodobały:) Pozdrawiam serdecznie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne! Polecam! Upiekłam je na święta, jednak rodzina w mgnieniu oka pochłonęła ciasteczka... Następnym razem przygotuję podwójną porcję :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja wykrajam z ciasta kółka literatką, kładę na połówce kawałek jabłuszka i składam na pół. Nie zlepiam. W czasie pieczenia lekko się otwierają. Posypuję cukrem pudrem. Pychota

    OdpowiedzUsuń
  10. wreszcie zrobiłam ciasteczka sa rewelacyjne polecam wszystkim

    http://www.mniam-mniam.bloog.pl/id,342430677,title,serowe-ciasteczka-z-cukrem,index.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jak fajnie:) Wyszły Ci piękne:) Pozdrawiam serdecznie! :):)

      Usuń