Gdy po raz pierwszy zobaczyłam te ciasteczka, od razu
wiedziałam, że muszę je zrobić:). Nie dość, że przepis należy do kategorii
najłatwiejszych, to jeszcze nie wymaga wielu składników. A że miałam akurat
nadmiar rozpoczętych opakowań twarogów w lodówce, postanowiłam, że połączę
przyjemne z pożytecznym i nie dość, że nie dopuszczę do zmarnowania składników
to jeszcze upichcę cos pysznego:). Małe, chrupiące, można je wypiec bardziej
lub mniej, w zależności co kto lubi. Mocniej przypieczone mają bardziej
wyrazisty smak – moim zdaniem lepszy od tych bledszych. Ja wykonałam ciasteczka w wersji na
słodko i z cukrem (jak tutaj - w oryginale), ale już w głowie świta mi pomysł na ich słoną alternatywę.
Odrobina parmezanu? Masło czosnkowe? Hmm mam nad czym myśleć:). Tymczasem
zapraszam do zapoznania się z wersją na słodko:).
Składniki (na 2
blachy drobnych ciasteczek):
250g mąki pszennej
250g sera twarogowego półtłustego
250g masła (w temperaturze pokojowej)
Dodatkowo: cukier
zwykły do maczania ciasteczek
Wykonanie:
Przygotować dużą blachę (najlepiej tą z kompletu
piekarnika). Wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180oC.
Ciasto: mąkę przesiać do miski lub na blat/stolnicę. Dodać masło –
posiekać. Dodać ser twarogowy i wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i gładkie.
Blat/ stolnicę oprószyć mąką. Odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość ok.
2-3 mm.
Ciasto ciąć za pomocą radełka najpierw na paski, a następnie na romby. Każde
ciasteczko położyć lepiącą stroną na cukrze, by się do nich dokładni przylepił.
Następnie ciasteczka cukrem do góry układać na blasze. Piec, aż się zezłocą lub
lekko zbrązowieją (takie bardziej mi smakują). Wyjąć z piekarnika i ostudzić (choć
mi osobiście smakują jeszcze ciepłe:)). Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego:).
Na talerzu, po lewej stronie znajdują się ciasteczka blade, a po prawej te bardziej przypieczone.
swietne zapisuję sobie do zrobienia
OdpowiedzUsuńwyglądają super! podejrzewam, że tak dobrze jak wyglądają, tak też smakują. ;) trzeba będzie wypróbować. :*
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie: http://zgrabnegotowanie.blogspot.com
Zrobiłam-rewelacja !
OdpowiedzUsuńSkoro ten przepis jest tak prosty to z przyjemnością go wykorzystam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za miłe słowa :) Cieszę się, że się Wam spodobały:) Pozdrawiam serdecznie!!! :)
OdpowiedzUsuńPyszne! Polecam! Upiekłam je na święta, jednak rodzina w mgnieniu oka pochłonęła ciasteczka... Następnym razem przygotuję podwójną porcję :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJa wykrajam z ciasta kółka literatką, kładę na połówce kawałek jabłuszka i składam na pół. Nie zlepiam. W czasie pieczenia lekko się otwierają. Posypuję cukrem pudrem. Pychota
OdpowiedzUsuńwreszcie zrobiłam ciasteczka sa rewelacyjne polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńhttp://www.mniam-mniam.bloog.pl/id,342430677,title,serowe-ciasteczka-z-cukrem,index.html
Oj jak fajnie:) Wyszły Ci piękne:) Pozdrawiam serdecznie! :):)
Usuń