poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Świąteczny blok bakaliowy



Kolejna propozycja na Wielkanocne słodkości:). Przepyszne ciasto, które jest "jedną wielką bakalią" :). Dla „bakaliożerców” to istna uczta! To ciasto absolutnie podbiło moje serce. I nie tylko moje, bo każdego, kto go spróbował. Przepis odkryłam na Lepszym Smaku i zmodyfikowałam proporcje i skład bakalii. Dwóch rzeczy spośród bakalii, których absolutnie nie można pominąć, to z pewnością miękkich, suszonych jabłek i orzechów włoskich. Jak dla mnie to one stoją za tym niepowtarzalnym smakiem. Przyprażone, czy też przypieczone bakalie to coś co uwielbiam! Dodatkowym atutem tego ciasta jest niewielki dodatek mąki, dzięki czemu swoje „obżarstwo” możemy usprawiedliwić faktem, że przecież jemy suszone owoce i orzechy będące źródłem wielu mikro i makroelementów oraz witamin:). Ciasto nie tylko smakuje, ale też pięknie wygląda zarówno na przekroju, jak i w całości, dlatego też godnie może zająć miejsce na wielkanocnym stole. Zapraszam!


Składniki (na ciasto w keksówce średniej wielkości):

500g różnych suszonych owoców (u mnie 150g miękkich suszonych jabłek, 150g suszonych miękkich moreli, 100g rodzynek, 100g suszonej żurawiny )
2 szklanki różnych orzechów (u mnie ok. 200g orzechów włoskich, 100g orzechów laskowych, 100g migdałów)
2 jajka (L)
1/3 szklanki brązowego cukru trzcinowego
½  szklanki mąki pszennej
¼  łyżeczki sody
¼  łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
¼  łyżeczki cynamonu
¼  łyżeczki soli


Wykonanie:

Przygotować formę – wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 150oC (termoobieg). Ciasto będzie pieczone w dolnej części piekarnika.
Ciasto: w dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym, cynamonem i solą. Dorzucić bakalie i wymieszać. Jajka lekko roztrzepać i wlać do reszty składników. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do podłużnej formy. Lekko docisnąć do dna i wyrównać powierzchnię. W zależności czy wolicie bardziej płaskie, czy bardziej wysokie ciasto, nałożyć do preferowanej wysokości – nie trzeba wypełniać całej formy, więc nie musicie się martwić, że macie za dużą – ja taką właśnie formę „skróciłam”, nakładając ciasto prawie do samej góry formy, a w jednym z boków z jednej strony zostawiłam trochę pustego miejsca i lekko zagięłam papier, żeby stanowił ściankę dla ciasta. Ciasto jest na tyle gęste, że nie rozpłynie się podczas pieczenia. Można również upiec ciasto w innej foremce. Co kto woli. Należy jednak pamiętać, że im cieńsza warstwa ciasta, tym krócej trzeba je piec.
Ciasto w keksówce piec ok. 60-70 minut w zależności od Waszego piekarnika. Gdyby ciasto szybko się rumieniło, przykryć kawałkiem folii aluminiowej lub papierem do pieczenia. Wyjąć, całkowicie ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Można również polać roztopioną czekoladą. Smacznego!



Wielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ten bakaliowy blok za jego smak i za kuszący wygląd!:) Jakiś czas temu też prezentowałam go na blogu:) Jednak robię bez mąki i żadnych spulchniaczy, a tylko na samych jajkach. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OOO! W takim razie muszę się dokładnie przyjrzeć Twojemu przepisowi:) Im mniej mąki tym lepiej i zdrowiej:). Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. świetny, chętnie bym zjadła taki:)

    OdpowiedzUsuń