wtorek, 23 września 2014

Tarta z figami i ricottą


 
Bardzo ciekawa kombinacja fig, kruchego ciasta i sera ricotta. Tym bardziej ciekawa, gdyż nie lubię fig – w żadnej postaci. Czy to świeże, czy suszone, czy też przerobione na dżem. Jednak w połączeniu z kruchym ciastem, skłaniam się nawet do stwierdzenia, że „to ciasto mi smakuje”. No  na cieście smakują mi te nieszczęsne figi! Kruche ciasto uratowało te owoce od ostatecznego postawienia na nich krzyżyka:).
Tarta wyszła bardzo dobra, z maślanym aromatem, delikatnym posmakiem ricotty i słodyczą lekko podpieczonych fig. I chyba to jest najlepsze w tym cieście, że figi są poddane bardzo krótko obróbce termicznej, co gwarantuje zachowanie soczystego i miękkiego miąższu.
Polecam wszystkim fanom fig, a także niedowiarkom, takim ja ja!


Składniki (na ciasto o wymiarach 35x15cm):

Kruche ciasto:
300g mąki pszennej
200g masła
100g cukru
1 żółtko
Szczypta soli
¼ łyżeczki skórki otartej z cytryny

Masa z ricotty:
250g sera ricotta
100ml słodkiej śmietany 30%
6 żółtek
2 łyżki cukru
½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
¼ łyżeczki cynamonu (dosłownie koniuszek łyżeczki)

Dodatkowo:  7 fioletowych fig


Wykonanie:

Kruche ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy.
Masa z ricotty: żółtka rozetrzeć z cukrem. Śmietanę zagotować, a następnie wlać powoli do żółtek – cały czas mieszając żółtka trzepaczką. Całość ubijać na parze (nad garnkiem z gotującą się wodą), aż masa zgęstnieje do konsystencji  jogurtu. Masę przestudzić, a następnie dokładnie wymieszać z ricottą.
Piekarnik rozgrzać do 200oC.
Kruche ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm. (ważne – ciasto najlepiej wałkować na papierze do pieczenia, na którym później od razu będzie pieczone – oszczędzi to przenoszenia i niechcianego rwania się ciasta). Wykroić prostokąt o wymiarach 35x15cm. Z pozostałego ciasta uformować wałki grubości palca i utworzyć „ściany” tarty – jak na poniższym zdjęciu.


Ciasto można również umieścić w prostokątnej formie, wlać masę i ułożyć figi - wersja uproszczona:). 
Uformowane kruche ciasto wstawić  do piekarnika i podpiekać, aż nabierze lekko złoto-brązowego koloru (podczas pieczenia kieszonki w cieście trochę urosną, więc należy je docisnąć łyżeczką, by nie wyrosły zbyt dużo – musi się tam jeszcze zmieścić masa:)). Na podpieczony spód – do kieszonek nakładać po łyżce masy, a następnie połówki fig. Całość wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut, aż wszystko się ze sobą zapiecze. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja figi mogę jeść bez opamiętania, więc pomysł na tartę zapisuje, bo wygląda ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. GE NIA LNE !!!!

    OdpowiedzUsuń