środa, 3 grudnia 2014

Cytrynowo-makowe kruche ciasteczka



Boże narodzenie zbliża się wielkimi krokami, więc i czas na ciasteczka. Szczelnie zamknięte w blaszanej puszcze spokojnie mogą leżakować do świąt.
Na rozgrzewkę proponuję kruche, maślane ciasteczka, z nutą cytryny i dodatkiem maku. Są niezwykle aromatyczne, więc idealnie wpasują się w świąteczny klimat. Zapraszam!


Składniki (na 2 bardzo duże talerze ciastek):

300g mąki pszennej
200g masła (82% tł.)
100g cukru
1 żółtko
3 łyżki suchego maku
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Skórka otarta z 1 całej cytryny
Szczypta soli


Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać masło i rozdrobnić palcami na malutkie kawałeczki. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, blat/stolnicę oprószyć mąką. Ciasto wałkować na grubość ok. 3mm i wycinać dowolne kształty – u mnie śnieżynki. Piekarnik rozgrzać do 190oC (grzanie góra-dół). Ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 10 minut, aż brzegi nabiorą jasnobrązowej barwy. Po wyjęciu wystudzić. Jeżeli ciasteczka wędrują do puszki w oczekiwaniu na świąteczny czas – nie oprószać cukrem pudrem. Jeżeli wędrują na stół – oprószamy:). Smacznego!


Świąteczne słodkości!
zBLOGowani.pl

5 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają nic tylko wcinać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. cuda ! tak bardzo świąteczne :]
    zapraszam http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne te gwiazdeczki :)

    OdpowiedzUsuń