środa, 3 czerwca 2015

Knedle z truskawkami z ciasta ziemniaczano-serowego


Nie ma sezonu truskawkowego bez knedli czy pierogów. To takie uniwersalne dania na śniadanie, obiad lub kolację. Wszędzie się wpasują! Dodatkowo knedle i pierogi  z owocami zarezerwowane są dla lata i kojarzą się ze słonecznymi, ciepłymi  dniami i ogrodem pełnym owoców. Obowiązkowo knedle podane muszą być  z cukrem, kwaśną śmietaną, jogurtem lub masłem. Albo z wszystkim na raz i jeszcze z cynamonem. Jak kto lubi:). Ale chyba masło jest takim stałym towarzyszem potraw mącznych na słodko. Moje dzisiejsze knedle są wykonane z ciasta ziemniaczano-serowego z dodatkiem samych żółtek oraz ziarenek wanilii. Z ciastem pracuje się rewelacyjnie. Ciasto jest elastyczne, nie kruszy się i dobrze się zlepia. Ugotowane knedle smakują wybornie polane masłem, posypane cukrem i podane z kwaśną śmietaną. Takie lubię najbardziej!


Składniki (na 15-20 knedli – w zależności od wielkości truskawek):

750g ugotowanych, zimnych ziemniaków (mogą być z dnia poprzedniego)
300g sera twarogowego z kubka
1 i ½ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki skrobi ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru
2 żółtka
Ziarenka z ½ laski wanilii (lub opcjonalnie  1 łyżka cukru wanilinowego)
Szczypta soli

Dodatkowo: 15-20 świeżych truskawek

Uwaga: Mrożone truskawki również idealnie się sprawdzają! I co najważniejsze,  nie trzeba ich rozmrażać przed zlepianiem knedli.


Wykonanie:

Przygotować duży garnek. Musi być na tyle duży, by knedle mogły swobodnie pływać, a nie „kulać się” po dnie garnka. Wodę doprowadzić do wrzenia. Chętni mogą lekko posolić wodę, ja jednak tego nigdy nie robię.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Można to zrobić ręcznie, lecz dużo łatwiej jest zagnieść ciasto mikserem z hakiem do wyrabiania. Ale oczywiście ręcznie też da się to szybko zrobić. Ciasto podzielić na 15-20 równych kawałków ( w zależności jak duże macie truskawki). Z każdego kawałka formować kulkę, następnie spłaszczać, kłaść truskawkę i zlepiać podobnie do pieroga. Kulkę „wykulać” w dłoniach, a zapewniam, że kulki wychodzą idealnie okrąglutkie! Jak już wspominałam, z ciastem pracuje się rewelacyjnie!:). Knedle wrzucać delikatnie do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu, aż knedle wypłyną, a potem jeszcze ok. 2-3 minut. Odcedzić. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Knedle te podaje w restauracji jako deser. Sprzedają się rewelacyjnie! :) Z racji tego, że pracuje w restauracji bawarskiej, a Bawarczycy uwielbiają knedle obtoczone w słodkiej, smażonej na maśle bułce tartej, tak właśnie je podaję. Od siebie dodałam do deseru śmietanę z wanilią i klarowane masło w dzbanuszku.




Milion Smaków Truskawek - druga edycja Wiosenne słodkości!

3 komentarze:

  1. Aniu, z Twojego ciasta zrobiłam knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową. Ciasto jest rewelacyjne. Pozdrawiam i zapraszam na moje knedle. :)
    http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/09/knedle-ze-sliwkami-zapiekane-z-kruszonka-migdalowa/#more-7586

    OdpowiedzUsuń