Kolejny przepis na drobne ciasteczka, które
spokojnie można długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli w Waszym chlebaku zalega czerstwy, razowy chleb, nie wyrzucajcie go. Zmielony
nada się później do wypieków lub jako panierka do mięsa, kalafiora itp. Jestem
zwolenniczką powtórnego wykorzystywania produktu, dlatego dzisiaj przedstawię
Wam kruche ciasteczka z wykorzystaniem właśnie zmielonego razowego chleba. Zrobiłam
w pracy test – każdemu z osobna dałam spróbować surowego ciasta i zapytałam
jaki szczególny składnik jest wyczuwalny w cieście, co odróżnia go od zwykłego
kruchego ciasta. Od wszystkich usłyszałam odpowiedź : orzechy. Ale miałam ubaw,
jak jedna osoba po drugiej nabierała się na tajemniczy składnik. Ciasteczka smakują wspaniale, są kruche i
aromatyczne jak na ciastka maślane przystało. Gorąco polecam!
Składniki (na sporą ilość ciastek):
3 i ½ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki cukru pudru
¼ szklanki cukru pudru
1 i ½ kostki masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka zmielonego chleba razowego
1 szklanka zmielonego chleba razowego
2 żółtka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Szczypta soli
Wykonanie:
Dla posiadaczy dużego miksera: składniki umieścić w misie i
zagnieść ciasto końcówką do ucierania. Można to zrobić również rękoma, najpierw
siekając chłodne masło z mąką, później siekając z żółtkami, a następnie dodać
pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gdyby masa była zbyt sucha, można dodać
2-3 łyżki mleka.
Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia, Ciasteczka formować
odrywając z ciasta małe kawałeczki i lekko spłaszczając w dłoni. Wstawić do
piekarnika rozgrzanego do 180oC (termoobieg) i piec 10-15 minut, aż
się zezłocą. Wyjąć i ostudzić. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie
zamkniętym pojemniku bardzo długo. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Pysznie :)
OdpowiedzUsuń