Warzywa znajdują swoje zastosowanie w większości potraw,
czy to wytrawnych, czy słodkich. I mimo,
że zawierają mało białka i tłuszczu oraz mają niską wartość energetyczną, są niezastąpione w żywieniu. Ich dobroczynny wpływ na organizm jest wielokrotnie potwierdzony naukowo. Składniki zawarte w warzywach nie tyle wspomagają funkcjonowanie narządów wewnętrznych, ale również są najtańszym i dostępnym dla każdego sposobem na zachowanie dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci. Często nie zdajemy sobie sprawy, że codzienna porcja warzyw może zastąpić nawet
najdroższe kremy!
Oto sześć powodów, dla których powinno się spożywać warzywa:
1. Witaminy, mikro i makropierwiastki oraz sole mineralne zawarte w warzywach spełniają rolę regulatorów ważnych
procesów metabolicznych. Warzywa dostarczają witamin A, C, E, K oraz witamin
z grupy B – niacynę i kwas foliowy. Natomiast znaczne ilości potasu, wapnia,
magnezu i sodu wpływają na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
2. Warzywa
mają działanie alkalizujące, a więc nie powodują zakwaszania organizmu.
3. Znajdujący
się w warzywach błonnik pokarmowy ma wpływ na stężenie glukozy i cholesterolu
we krwi, co jest bardzo istotne w profilaktyce miażdżycy. Ponadto, błonnik przez
mechaniczne drażnienie ścian jelita grubego wpływa na jego perystaltykę, a
dzięki temu działaniu chroni przed zaparciami i obniża ryzyko chorób jelita
grubego – uchyłkowatością jelit, polipami, żylakami odbytu i chorobą
nowotworową.
4. Barwniki
i garbniki ( w tym niektóre flawonoidy i betainy) spełniają rolę detoksykacyjną
organizmu, dzięki ich łatwości utleniania i redukcji oraz wychwytywania wolnych
rodników. Tym samym, spożywając odpowiednie ilości warzyw, zapewniamy sobie
darmową kurację odmładzającą.
5. Niektóre
z warzyw okazują się być pomocne w zwalczaniu przeziębienia oraz innych
chorób, przez obecność fitoncydów mających działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne
oraz przeciwwirusowe. Do takich warzyw w szczególności należą: cebula, czosnek
i chrzan.
6. Warzywa
są niskokaloryczne, a więc są idealnym produktem dla osób dbających o linię.
Należy jednak pamiętać o tym, że warzywa w swojej niskokaloryczności dzielą się
na bardziej kaloryczne (strączkowe, ziemniaki) i na te mniej kaloryczne (czyli cała
reszta).
Oczywiście argumentów przemawiających za spożywaniem
warzyw jest więcej, gdyż temat warzyw jest tematem bardzo szerokim, a
zamieszczone przeze mnie informacje to kropla w morzu. Musiałabym zapisać chyba
z 200 stron, żeby zamieścić tam wszystkie informacje z książek i podręczników
znajdujących się w mojej biblioteczce:).
Ja to wcinam same warzywa i owoce hehe ;)
OdpowiedzUsuńJa jestem veganką, więc od razu Cię dodałam do kręgów, jak tylko zobaczyłąm zakładkę "o owocach i warzywach". Bardzo przydatne ifno! Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że w przyszłości będzie tam więcej i więcej przydatnych informacji:) pozdrawiam:)
UsuńMelon to warzywo?
OdpowiedzUsuńTutaj są pewne kontrowersje, ponieważ zarówno melon, jak i arbuz należą do rodziny dyniowatych, a ze względu na ich słodki smak zaliczane są do owoców...hmmm w takim razie zapomniałam jeszcze o arbuzie:)
UsuńJa lubię większość warzyw, dobrze przyrządzone mogą być lepsze, niż cokolwiek innego :)
OdpowiedzUsuńTeoriaKobiety.pl
Warzywa są super, uwielbiam. Chociaż szczerze mówiąc nie wiem co to jest skorzonera :)
OdpowiedzUsuńSkorzonera to taki czarny korzeń:) w Internecie jest sporo jego zdjęć:) ja miałam okazję go frytować - smakowało jak długie chipsy ziemniaczane:)
UsuńJem dużo warzyw, ale trochę się zdziwiłam tą rubryką "owocowe" - o pomidorze wiedziałam, że to owoc, ale reszta zaskoczyła mnie:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńja jem bardzo dużo warzyw - ze względu na naturalny błonnik, minerały i mikroelementy - fakt mają odczyn zasadowy i zawsze dodane do posiłku obniżają jego całkowity ładunek glikemiczny
OdpowiedzUsuń.
OdpowiedzUsuńDobrze, że takie blogi są. Można się z nich sporo dowiedzieć. Coraz bardziej sama zwracam uwagę na takie rzeczy związane z prawidłowym żywieniem. Dzięki https://dawidwozniakowski.pl/dieta/ladunek-glikemiczny/ dowiedziałam się co to jest ładunek glikemiczny i jaki ma wpływ na zdrową i odpowiednią dietę.
OdpowiedzUsuń45 year old Executive Secretary Ellary Fishpoole, hailing from Laurentiens enjoys watching movies like "World of Apu, The (Apur Sansar)" and Beekeeping. Took a trip to Quseir Amra and drives a XC60. nastepny
OdpowiedzUsuń