Ciast z jabłkami nigdy dość. Tym bardziej teraz, gdy w
pełni trwa sezon na jabłka. Warto więc wykorzystać dary jesieni i zastanowić
się nad jakimś interesującym przepisem na ciasto z jabłkami. Szczerze nie
mogłam się zdecydować co upiec. Kreatywność ludzka zaskakuje mnie każdego dnia.
W sieci znajduje tyle ciekawych pomysłów na słodkości, że trudno się zdecydować.
Dzisiejsze ciasto było inspirowane przepisem ze strony Bake and Taste, z tym,
że ja musiałam upiec je w mniejszej formie. Zmieniłam więc formę prostokątną na
okrągłą, zmniejszyłam ilość ciasta o połowę i zamiast całych jabłek użyłam
pokrojonych. Nie mniej jednak, smak pozostaje ten sam. Ciasto wyszło wspaniałe,
obficie wypełnione soczystymi jabłkami. Ciasto na bazie serka jest przyjemnie
kruche i delikatniejsze od tradycyjnego, no i ma mniej tłuszczu i cukru. Jednym
słowem – cudowne. Jeśli macie ochotę na wersję z całymi jabłkami, zapraszam na
bloga Bake and Taste! Polecam przepis!
Składniki (na
ciasto w okrągłej formie 24cm):
Ciasto:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
100g miękkiego masła
100g sera twarogowego (z kubka) lub serka
homogenizowanego
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 kg jabłek (mogą być mieszane rodzaje)
Wykonanie:
Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzać do 160oC (termoobieg).
Ciasto: mąkę przesiać do miski. Dodać cukier,
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i ser twarogowy. Wszystko zagnieść
widelcem, aż ser połączy się ze suchymi składnikami. Na koniec dodać miękkie
masło i zagnieść ciasto. Powinno być jednolite i sprężyste. Podzielić na dwie
części. Obie rozwałkować na koło wielkości dna formy. Jedną część
rozwałkowanego ciasta przenieść do formy (rozłożyć tak, by brzegi były nieco
podniesione).
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda
nasienne. Pokroić na grube plasterki. Ja kroiłam bezpośrednio do formy
wyłożonej ciastem. Jabłka lekko docisnąć i wyrównać. Na wierzch wyłożyć drugą część
rozwałkowanego ciasta. Nierówne brzegi docisnąć do brzegów formy. Na środku
ciasta można zrobić rozetkowe nacięcie w stylu „american pie”. Wstawić do
piekarnika i piec ok. 40 minut (pod koniec pieczenia, gdyby ciasto już było
wystarczająco zarumienione, można go przykryć papierem do pieczenia i skończyć
pieczenie na funkcji grzania góra-dół).
Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
cieszę się, że skusiłaś się na przepis :) super wyszedł!!! zjadłabym kawałek w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńOh, pomysł na ciasto z białym serem jest rewelacyjny! Jestem wielką fanką wszelkich ciast z jabłkami, więc na pewno wypróbuję ten patent :)
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto, to jedna z lepszych szarlotek jakie jadlam:)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis. Polecam wszystkim świetne propozycje Pani Ani - widać prawdziwą pasje, szczerość i zamiłowanie do piękna. Smak broni sie sam! :) powodzenia.
OdpowiedzUsuń