piątek, 25 września 2015

Jabłecznik na cieście serowym bez jajek



Ciast z jabłkami nigdy dość. Tym bardziej teraz, gdy w pełni trwa sezon na jabłka. Warto więc wykorzystać dary jesieni i zastanowić się nad jakimś interesującym przepisem na ciasto z jabłkami. Szczerze nie mogłam się zdecydować co upiec. Kreatywność ludzka zaskakuje mnie każdego dnia. W sieci znajduje tyle ciekawych pomysłów na słodkości, że trudno się zdecydować. Dzisiejsze ciasto było inspirowane przepisem ze strony Bake and Taste, z tym, że ja musiałam upiec je w mniejszej formie. Zmieniłam więc formę prostokątną na okrągłą, zmniejszyłam ilość ciasta o połowę i zamiast całych jabłek użyłam pokrojonych. Nie mniej jednak, smak pozostaje ten sam. Ciasto wyszło wspaniałe, obficie wypełnione soczystymi jabłkami. Ciasto na bazie serka jest przyjemnie kruche i delikatniejsze od tradycyjnego, no i ma mniej tłuszczu i cukru. Jednym słowem – cudowne. Jeśli macie ochotę na wersję z całymi jabłkami, zapraszam na bloga Bake and Taste! Polecam przepis!


Składniki (na ciasto w okrągłej formie 24cm):

Ciasto:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
100g miękkiego masła
100g sera twarogowego (z kubka) lub serka homogenizowanego
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

1 kg jabłek (mogą być mieszane rodzaje)


Wykonanie:

Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160oC (termoobieg).
Ciasto: mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i ser twarogowy. Wszystko zagnieść widelcem, aż ser połączy się ze suchymi składnikami. Na koniec dodać miękkie masło i zagnieść ciasto. Powinno być jednolite i sprężyste. Podzielić na dwie części. Obie rozwałkować na koło wielkości dna formy. Jedną część rozwałkowanego ciasta przenieść do formy (rozłożyć tak, by brzegi były nieco podniesione).
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na grube plasterki. Ja kroiłam bezpośrednio do formy wyłożonej ciastem. Jabłka lekko docisnąć i wyrównać. Na wierzch wyłożyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Nierówne brzegi docisnąć do brzegów formy. Na środku ciasta można zrobić rozetkowe nacięcie w stylu „american pie”. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut (pod koniec pieczenia, gdyby ciasto już było wystarczająco zarumienione, można go przykryć papierem do pieczenia i skończyć pieczenie na funkcji grzania góra-dół).
Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!


Jesienne słodkości!

5 komentarzy:

  1. cieszę się, że skusiłaś się na przepis :) super wyszedł!!! zjadłabym kawałek w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh, pomysł na ciasto z białym serem jest rewelacyjny! Jestem wielką fanką wszelkich ciast z jabłkami, więc na pewno wypróbuję ten patent :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam to ciasto, to jedna z lepszych szarlotek jakie jadlam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały przepis. Polecam wszystkim świetne propozycje Pani Ani - widać prawdziwą pasje, szczerość i zamiłowanie do piękna. Smak broni sie sam! :) powodzenia.

    OdpowiedzUsuń