piątek, 11 marca 2016

Czekoladowe jajka po wiedeńsku z adwokatem



Pamiętacie wielkanocny żart z poprzedniego roku, kiedy na blogu pojawiły się jajka sadzone? W tym roku również przygotowałam coś zabawnego! Tym razem będą to jajka po wiedeńsku z czekoladową skorupką, białkiem z musu z białej czekolady i żółtkiem adwokatowym. Myślę, że taka wersja przypadnie do gustu amatorom czekolady i nie tylko:). Jajka świetnie smakują i pięknie wyglądają na wielkanocnym stole. Do dzieła! :)


Składniki (na ok. 8 jajek):

Mus z białej czekolady:
125g słodkiej śmietany 30%
100g białej czekolady
1 łyżeczka rumu
2 łyżeczki cukru
1 jajko

+ 8 czekoladowych jajek pustych w środku (mogą być również jajka niespodzianki)
+ odrobina adwokatu do każdego jajka (chociaż cała butelka też się nie zmarnuje :D )


Wykonanie:

Z każdego czekoladowego jajka odciąć lub odłupać wierzch.
Mus czekoladowy: jajko ubić z cukrem, aż stanie się puszyste, w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą (w tzw. kąpieli wodnej). Dodać rum i połamaną białą czekoladę , a następnie mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić i wymieszać z rozpuszczoną białą czekoladą. Mus wlewać do czekoladowych jajek prawie do pełna. Odstawić, aż mus zgęstnieje. Ja zostawiłam na całą noc. Gdy mus będzie już gęsty, zrobić wgłębienie w każdym jajku i wlać adwokat. Jajka po wiedeńsku są już gotowe do spożycia:) Smacznego!


4 komentarze:

  1. Wielce oryginalne i pewno pychota ....

    OdpowiedzUsuń
  2. Och! Jakież to urocze! Efektowne.. Ale.. To praca dla wprawnych rączek :) Jestem zachwycona ale i zasmucona, bo wiem że mimo iż się zakochałam nigdy takich nie zrobie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ej, to nic straconego! :) Te jajka są naprawdę łatwe:) a jeśli przeraża Cię mus z białej czekolady, to jajka można nadziać dowolnym innym kremem, np. z mascarpone lub budyniem? Wszystko jest realne i wierzę, że Tobie również się uda! Głowa do góry, trzymam kciuki! Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń