Pamiętacie wielkanocny żart z poprzedniego roku, kiedy na blogu pojawiły się jajka sadzone? W tym roku również przygotowałam coś zabawnego! Tym razem będą to jajka po wiedeńsku z czekoladową skorupką, białkiem z musu z białej czekolady i żółtkiem adwokatowym. Myślę, że taka wersja przypadnie do gustu amatorom czekolady i nie tylko:). Jajka świetnie smakują i pięknie wyglądają na wielkanocnym stole. Do dzieła! :)
Składniki (na ok.
8 jajek):
Mus z białej
czekolady:
125g słodkiej śmietany 30%
100g białej czekolady
1 łyżeczka rumu
2 łyżeczki cukru
1 jajko
+ 8 czekoladowych jajek pustych w środku (mogą być
również jajka niespodzianki)
+ odrobina adwokatu do każdego jajka (chociaż cała
butelka też się nie zmarnuje :D )
Wykonanie:
Z każdego czekoladowego jajka odciąć lub odłupać wierzch.
Mus czekoladowy: jajko ubić z cukrem, aż stanie się puszyste,
w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą (w tzw.
kąpieli wodnej). Dodać rum i połamaną białą czekoladę , a następnie mieszać, aż
się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić i wymieszać z
rozpuszczoną białą czekoladą. Mus wlewać do czekoladowych jajek prawie do
pełna. Odstawić, aż mus zgęstnieje. Ja zostawiłam na całą noc. Gdy mus będzie
już gęsty, zrobić wgłębienie w każdym jajku i wlać adwokat. Jajka po wiedeńsku
są już gotowe do spożycia:) Smacznego!
Wielce oryginalne i pewno pychota ....
OdpowiedzUsuńU mnie zniknęły w oka mgnieniu :)
UsuńOch! Jakież to urocze! Efektowne.. Ale.. To praca dla wprawnych rączek :) Jestem zachwycona ale i zasmucona, bo wiem że mimo iż się zakochałam nigdy takich nie zrobie :(
OdpowiedzUsuńEj, to nic straconego! :) Te jajka są naprawdę łatwe:) a jeśli przeraża Cię mus z białej czekolady, to jajka można nadziać dowolnym innym kremem, np. z mascarpone lub budyniem? Wszystko jest realne i wierzę, że Tobie również się uda! Głowa do góry, trzymam kciuki! Pozdrawiam serdecznie:)
Usuń