Potrzebowałam zrobić coś na szybko, więc poszperałam w
szafkach kuchennych i znalazłam paczkę kleiku ryżowego, którego przestawiam
z miejsca na miejsce już od jakiegoś czasu. Płatków owsianych też u mnie nigdy
mało, no to postanowiłam zrobić ciasteczka owsiane na kleiku ryżowym.
Wzorowałam się na moich ciasteczkach kokosowych, zamieniając jedynie kluczowy
składnik. Ciasteczka wyszły przepyszne, bardzo kruche i chrupiące i…
uzależniające:). Polecam!
Składniki (na
ok. 50 ciastek):
200g płatków owsianych zwykłych (górskich)
160g kleiku ryżowego (musi być lekki, nie granulkowaty)
250g miękkiego masła (o temperaturze pokojowej)
3 całe jajka (L)
½ szklanki cukru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
Szczypta soli
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać po
jednym jajku i miksować, aż masło, cukier i jajka dokładnie się połączą w biały puch. Dodać
kleik ryżowy i płatki owsiane – wszystko dokładnie zmiksować. Rozgrzać
piekarnik do 180oC. Blachę – u mnie z kompletu od piekarnika –
wyłożyć papierem do pieczenia. Z surowego ciasta formować kulki, a następnie płaskie ciastka średnicy 4-5cm. Każde ciasto posypać jeszcze niewielką ilością
płatków owsianych. Piec w piekarniku, aż nabiorą złotego koloru na środku i
lekko brązowego na brzegach (ok. 25 minut, ale najlepiej obserwować). Upieczone
po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, aczkolwiek nie uważam tego za
konieczne;). Smacznego!
Mniam mniam ,czemu nie mieszkam bliżej? Cecylia
OdpowiedzUsuńjuż zdążyłam dwa razy upiec te ciasteczka odkąd opublikowałaś ten przepis :) proste i pyszne! warto wypróbować, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) u mnie też szybko zniknęła pierwsza partia :) pozdrawiam serdecznie !
Usuń