poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Ciasteczka owsiane na kleiku ryżowym



Potrzebowałam zrobić coś na szybko, więc poszperałam w szafkach kuchennych i znalazłam paczkę kleiku ryżowego, którego przestawiam z miejsca na miejsce już od jakiegoś czasu. Płatków owsianych też u mnie nigdy mało, no to postanowiłam zrobić ciasteczka owsiane na kleiku ryżowym. Wzorowałam się na moich ciasteczkach kokosowych, zamieniając jedynie kluczowy składnik. Ciasteczka wyszły przepyszne, bardzo kruche i chrupiące i… uzależniające:). Polecam!


Składniki (na ok. 50 ciastek):

200g płatków owsianych zwykłych (górskich)
160g kleiku ryżowego (musi być lekki, nie granulkowaty)
250g miękkiego masła (o temperaturze pokojowej)
3 całe jajka (L)
½ szklanki cukru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
Szczypta soli


Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać po jednym jajku i miksować, aż masło, cukier i jajka dokładnie się połączą w biały puch. Dodać kleik ryżowy i płatki owsiane – wszystko dokładnie zmiksować. Rozgrzać piekarnik do 180oC. Blachę – u mnie z kompletu od piekarnika – wyłożyć papierem do pieczenia. Z surowego ciasta formować kulki, a następnie płaskie ciastka średnicy 4-5cm. Każde ciasto posypać jeszcze niewielką ilością płatków owsianych. Piec w piekarniku, aż nabiorą złotego koloru na środku i lekko brązowego na brzegach (ok. 25 minut, ale najlepiej obserwować). Upieczone po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, aczkolwiek nie uważam tego za konieczne;).  Smacznego!


3 komentarze:

  1. Mniam mniam ,czemu nie mieszkam bliżej? Cecylia

    OdpowiedzUsuń
  2. już zdążyłam dwa razy upiec te ciasteczka odkąd opublikowałaś ten przepis :) proste i pyszne! warto wypróbować, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) u mnie też szybko zniknęła pierwsza partia :) pozdrawiam serdecznie !

      Usuń