Nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu. Gdy
zobaczyłam go na Vegebandzie, wiedziałam, że choćby nie wiem co, muszę go
wypróbować. Powiem szczerze, że ciasto nie jest złe, ale wielu osobom może nie
zasmakować. Jak dla mnie jest w porządku, bo lubię kaszę jaglaną. Ponadto, w
przeciwieństwie do tradycyjnych wypieków, to ciasto jest mniej kaloryczne, no i
o wiele zdrowsze, więc można go jeść bez wyrzutów sumienia:). Jeden kawałek to ok.
140kcal. Jednak klasycznym łasuchom polecałabym tradycyjną wersję tego ciasta
:).
Składniki (na
ciasto w kwadratowej formie 20x20cm):
3 i ½ szklanki mleka sojowego waniliowego
1 szklanka kaszy jaglanej
1 opakowanie herbatników (potrzebne ok. 24-30 sztuk w
zależności od wielkości foremki)
Wykonanie:
Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć
pierwszą warstwę herbatników. Gdyby herbatniki nie wchodziły idealnie w
foremkę, można je poprzycinać tak, żeby wchodziły:).
Zagotować 2 i ½ szklanki mleka. Do gotującego się wsypać
przepłukaną wcześniej w letniej wodzie kaszę, zmniejszyć płomień na minimalny i gotować, aż kasza zgęstnieje i
całkowicie wchłonie mleko. Do gęstej kaszy wlać pozostałą jedną szklankę mleka
i wszystko razem zmiksować blenderem na jednolitą masę. Masę wyłożyć na
herbatniki, wygładzić powierzchnię i ułożyć drugą warstwę herbatników. Odstawić
w zimne miejsce, by całość stężała. Przed podaniem można oprószyć cukrem
pudrem. Smacznego!
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle apetycznie wygląda i przepis bardzo łatwy, do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To prawda, przepis jest bardzo łatwy :) pozdrawiam serdecznie :)
Usuńciasto badzo apetycznie, ale gdybym miałą liczyc kalorie, to nie mogłabym prowadzić bloga kulinarnego ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
mleko sojowe czekoladowe może być?
OdpowiedzUsuńOczywiście, może być dowolny smak :) pozdrawiam serdecznie :)
Usuń