Niedzielne popołudnie w zeszłym tygodniu upłynęło baaardzo słodko, w towarzystwie rodziny oraz przepysznej, jeszcze niemal ciepłej tarty borówkowej z budyniem. Zjedliśmy ją razem z lodami, więc nie ma się co dziwić, że nic nie zostało:). Zdjęcia robiłam, jak jeszcze była niecałkowicie wystudzona, bo bałam się, że po „podwieczorku” nie będzie już takiej możliwości.
Połączenie kruchego ciasta i owoców to zestaw idealny. I
nie ma chyba co się za bardzo rozpisywać, bo taka tarta jest obłędna i każdy powinien
się taką poczęstować:). Tarta wędruje wysoko na listę moich top wypieków. Polecam!
Składniki (na
tartę o średnicy 26cm):
Kruche ciasto:
300g mąki pszennej
200g masła
100g cukru
2 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Szczypta soli
Budyń:
500ml mleka
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
40g skrobi ziemniaczanej
20g mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
Dodatkowo: 400g borówek (świeżych lub mrożonych)
Wykonanie:
Budyń: z pół litra mleka odlać niecałą szklankę. Resztę
zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Odlane mleko rozmieszać dokładnie
(może być mikserem lub trzepaczką) z żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką
pszenną. Do gorącego, ale nie gotującego się mleka wlać mieszankę jajeczną i zagotować, cały czas mieszając, aż budyń
zgęstnieje i zniknie posmak mąki. Gotowy budyń przykryć pokrywką i
odstawić.
Kruche ciasto: z podanych składników zagnieść
ciasto. Można je zagniatać w misce lub na stolnicy/blacie. Do miski wsypać
mąkę. Dodać żółtko i wymieszać by połączyło się z mąką. Następnie dodać masło
pokrojone na małe kawałeczki i rozdrobnić palcami. Następnie dodać resztę
składników i zagnieść ciasto. Uformować kulę i podzielić na 2 części. ¾ będzie
potrzebne do wylepienia dna formy i ¼ do wyłożenia na wierzch.
Formę na tartę wylepić ciastem (większą częścią).
Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Piec do zezłocenia, ok. 10 minut
(najlepiej obserwować). Ciasto wyjąć i powierzchnię oraz boki wygładzić
łyżeczką, by były mniej „pofalowane”.
Na podpieczony spód wyłożyć budyń (może być nawet jeszcze
bardzo ciepły), a na budyń wysypać borówki. Na wierzchu ułożyć postrzępioną za
pomocą palców drugą, odłożoną część ciasta. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25
minut w temperaturze 180oC (termoobieg). Wyjąć i całkowicie ostudzić. Przed
podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Tarta przepyszna polecam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) pozdrawiam serdecznie :)
Usuń